Kvalitet har ingen alder - Mette Nielsen fortæller om KLANGs musikforestillinger for børn.

12/10 2020

Hvert år præsenterer KLANG ny klassisk musik for og af børn i KU.BE, Frederiksbergs kultur- og bevægelseshus. KLANG i KU.BE foregår i år 7.-8. november, og giver børn og deres forældre nogle store og andeledes musikalske oplevelser.

Komponisten Mette Nielsen er kurator for KLANG i KU.BE, og har stået for at udvælge mange af årets koncerter. Hun har selv stor erfaring med musikformidlinger i børnehøjde og har deltaget flere år på KLANG i KU.BE med værker, som hun har komponeret specielt til børn.

Mette fortæller om KLANG i KU.BE:

”Når det drejer sig om oplevelser for børn ser jeg især efter tre ting. For det første skal det være oplevelser der stimulerer børnenes egen kreativitet, og mange af vores kunstnere arbejde med at inddrager og involverer børnene i koncerten. For det andet skal det være spændende for alle aldersgrupper, så selvom flere koncerter især er rette mod én bestemt aldersgruppe, skal der også være noget at hente for forældre og søskende. For det tredje er det vigtigt for os, at forestillingerne har den samme høje kunstneriske standard som resten af KLANG-Festivalen. Kvalitet har ingen alder.

En lejende koncentration

Der er mange fordomme om at klassisk musik – og måske især moderne klassik musik – kan være svært tilgængelig. Dels for voksne og men måske endnu mere for børn. Men faktisk er det omvendt, for børn er meget mere åbne og modtagelige for nye indtryk end voksne er. Men vi skal selvfølgelig skabe nogle rammer hvor børn føler sig velkomne.

Det er vores koncert med Trio Zoom d. 7/11 kl. 14.30 for børn fra 6 år og op et rigtig godt eksempel på. Trioen er gået sammen med fortælleren Østen Mikal Ore, der sætte ord på, så børnene får en nøgle til, hvad de kan lytte på og tænke på.

Men kan sige, at det er vores mest traditionelle koncert-koncert. Trio-Zoom er et sindssygt dygtigt samtidsmusikensemble, som vores voksne publikum kender rigtig godt.  På denne koncert spiller de også ” rigtige voksne” værker, og det er der ikke noget farligt eller mærkeligt ved. Al musik er jo i virkeligheden både børne- og voksenvenlig. Forskellen er bare rammerne man præsenterer det i. Og her er rammerne åbne for alle.”

Kunsten at tale om de store følelser

Noget af det som stor kunst kan, er at åbne op for forståelsen af emner og følelser, som ellers kan være tunge at tage fat på. Og det er noget som Historien om V, en opera for børn og voksne, gør på en rigtig smuk måde.

Den handler om sorg og savn, om et barn der rejser ud for at finde sin far, men finder noget helt andet, og bygger på en fortælling af Cecilie Eken, som har skrevet flere børnebøger om svære emner. Musikken er af Li-Ying Wu. Hun skaber musikalske universer, som er komplekse og hvor der sker rigtig meget, men samtidig er smukke og stemningsfulde bare at være i.

Det er musikteateret SAUM som står for forestillingen, og de laver altid stærke forestillinger der er vedkommende for både børn og deres voksne. De er super gode til at tage hånd om de svære emner. SAUM siger selv at Historien om V er er for børn 9 år og op efter, og fra 7 år, hvis man har sine forældre med. Og det er på grund af emnet, som det kan være godt at have en voksen at snakke med om bag efter. Men SAUM er også selv rigtig gode til at have samtalen med børnene, og tage hånd og følelser og spørgsmål.

Stor kunst for de helt små

Noget af det, jeg er rigtig glad for ved årets festival, er vores forestillinger for de helt små. Det er ikke så tit man ser ny musik forestillinger henvendt til børn helt ned til 1 og 2 års-alderen.
Selvfølgelig skal man tænke meget på rammerne, når man laver forestillinger for de mindste – vi arbejder meget med en mere lejende koncentration hos børnene. Og de fysiske rammer hos KU.BE er rigtige gode fordi der er behageligt og rart at være.”

Samtidig er de her forestillinger også gode eksempler på at aldersgrænserne for gode musikoplevelser er meget bløde, og at der er masser at hente for forældrene og de ældre søskende også.

En forestilling jeg glæder mig rigtig meget til er TeaterBliks Mørkesti og Solskindsdryp for de 1 til 6-årige. Det er en blanding af musik, teater og billedkunst, om at se verden fra det allermindste perspektiv: Hvad nu hvis vi er på størrelse med et insekt - hvordan ser verden så ud?

TeaterBlik var med på KLANG i KU.BE sidste år med forestillingen Sommervækster. Og jeg hørte sindssygt meget godt om den, og ærgrede mig over jeg ikke kunne nå at se den, så jeg glæder mig ekstra meget til at se deres forestilling i år.

Kreativitet og interaktivitet

Det er et vigtigt mål for alle vores festival oplevelser at de skal udfordre og udvikle børn (og voksnes) kreativitet. Derfor synes jeg det er rigtig sejt at vi i år for første gang kan præsenter et rigtigt installationskunstværk. Esophon er en interaktiv lysinstallation – en blanding af instrument og computerspil.

Værket er skabt af Anders Monrad og Simon Nielsen. De kommer og præsenterer værket om lørdagen kl. 12.00, men alle kan komme og spille på det hele weekenden. Monrad kender jeg som en komponist hvor man aldrig helt ved hvad der kommer til at ske, man glæder sig bare til at se, hvad han har udtænkt. Og samarbejdet med Simon Nielsen, som er videospiludvikler, gør at det kan blive rigtig stort.”

Præsentation af Esophon: 7. november kl. 12.00. Værket kan opleves 7. og 8. november på KU.BE.
Familiekoncert med Trio Zoom: lørdag d. 7. november kl. 14.30
Historien om V: 7. november kl. 13.30
Mørkesti og Solskindsdryp: 8. november kl. 12.30 og 13.45
Forestilingen Farvernes forunderlige verden, som tidligerer blev omtalt i denne nyhed, er desværre aflyst. 

KLANG i KU.BE finder sted 7.-8. november 2020. Du kan finde det fulde program på klang.dk, hvor du også kan bestille billetter.

Pga. covid-19 er der desværre meget få pladser til årets forestillinger. HUSK at bestille billetter i god tid… OGSÅ TIL KLANG i KU.BEs GRATIS ARRANGEMENTER!

Pga. det i øjeblikket gældende forsamlingsforbud er det desværre ikke muligt at deltage ved mere end én koncert pr. dag.

Program