KLANG midtvejsstatus: Dybt eksotisk med ikke-danskere på scenen.

5/11 2020

Vi er nu halvvejs igennem efterårsKLANG, og for festivalleder Regin Petersen føles det som en milepæl.

“Nu hvor vi faktisk er her føles det helt vildt.” fortæller han “Det har været en periode, hvor alt det vi tog for givet skulle op til genovervejelse. Mange projekter har vi forberedt i flere år, men vi har hele tiden gået med en frygt for at tæppet ville blive trukket væk under os i sidste øjeblik.

Især når det gælder vores internationale samarbejder, har tingene være meget usikre helt til det sidste. Vi har måtte aflyse et par koncert, og det har været lidt af en gyser at få resten på plads.Da Ensemble Recherche fra Tyskland skulle komme gik vi alle sammen og talte timerne til de landede. Jeg er super taknemmelig for at de har gjort så meget for at komme. Lige pludselig er det dybt eksotisk at have ikke-danskere på scenen, og jeg synes man kunne mærke en særlige forløsning til koncerten både for kunstnerne og publikum. De kunstneriske øjeblikke er ligesom ekstra vigtige lige nu, når der er så meget vi ikke må.

 

Kreative Benspænd

På nogle måder har det næsten været en frigørende oplevelse. Det er jo selve meningen med avantgarden, at vende op og ned på alt det man tager for givet. Curious Chamber Players skulle oprindeligt have holdt en meget større og mere kompleks koncert. Men pludselig stod de med en masse rejserestriktioner og påbud om tests, og det så helt umuligt ud. Så havde vi en fantastisk samtale om, hvad der faktisk kunne lade sig gøre. Det de endte med at komme med var nærmest magi - de tryllede en koncert ud af ingenting! En der var spot on til lejligheden, og den situation vi står i. For mig personligt var det utroligt rørende at opleve, hvor langt kunstnerne vil gå for et projekt, og hvordan kreativiteten sprudler igennem i en krise.  

De sidste koncerter er landet

Først nu, hvor de sidste store internationale navne er landet, kan jeg sænke skuldrene lidt. Superensemblet Kwartludium krydsede i går Østersøen fra Polen for at komme herover. I aften spiller de koncert med store internationale komponistnavne, hvor Fredrik Gran og Alessandro Perini (uropførelse) nok er dem der er mest kendt her i Danmark. Og endelig har vi lige fået af vide at et sidste af festivalens store navne Hannes Seidl, som er komponisten bag Land (Stadt Fluss) Scenatets musikpicnic på Copenhagen Contemporary på søndag, er sluppet ind over grænsen fra Tyskland.

Jeg er også rigtig stolt over, at vi kan begynde vores børnekoncert i KU.BE her om lidt. Det føles som helt vildt meningsfuldt at holde gang i børnenes liv lige nu. Vi har fået lavet en god og tryg plan, så vi kan præsentere familiekoncerter for mindre børn, fx Historien om V og koncert med Trio Zoom på lørdag. Og vi kan afholde koncerter med børn og unge der spiller og komponerer samtidsmusik. Det er vigtigt at de ikke bliver begrænset i deres muligheder for at få deres musik opført.

Læs mere om: 

KWARTLUDIUM ENSEMBLE - Polsk Avantgarde 
LAND [STADT FLUSS] - Musikalsk Picnic med Scenatet
HISTORIEN OM "V" - Musikteater for børn 
FAMILIEKONCERT MED TRIO ZOOM - Avantgarde i børnehøjde 

 

Program