Interview med komponist Rune Glerup

27/5 2023

Når Athelas Sinfonietta åbner Klang Festival d. 1. juni er det med en uropførelse af Rune Glerups nye musikværk om den hemmelige, underjordiske by Almænsk.

Vi stillede komponisten et par spørgsmål om værket.

Hvordan ville du selv beskrive værket ''Almænsk''

Almænsk er et teaterstykke med musik, hvor musikkens rolle ligesom er at uddybe dramaet og den bagvedliggende tematik i stykket. Ikke sådan direkte, for stykket har sin egen dramaturgi, men nærmere som tilføjelsen af et poetisk element.

Hvilke inspirationskilder havde du, da du gik i gang med at komponere musikken til ''Almænsk''

Den største og mest direkte inspiration var Jokums tekst, som er så rig på indhold, indtryk og billeder.

Hvilke rolle spiller Almænsks handling i din kompositionsproces?

Handlingen spiller en helt afgørende rolle. Det er første gang jeg arbejder med en tekst i min musik, og det har været en meget anderledes proces end tidligere. På en måde var det lidt som at springe flere led i kompositionsprocessen over, da der allerede var truffet en masse valg i teksten. Det var som om teksten allerede havde opridset nogle musikalske og stilistiske konturer, og mit arbejde var at få musikken til at træde frem fra dem.

Hvordan ville du beskrive samarbejdet med dramatiker Jokum Rhode?

Jeg har været utroligt glad for at arbejde sammen med Jokum. Da jeg for omkring 20 år siden så hans skuespil "Pinocchios Aske", kan jeg huske at jeg tænkte at ham ville jeg arbejde sammen med hvis jeg en dag skulle lave en eller anden form for musikdramatik. Derfor var det et stort og gammelt ønske, der gik i opfyldelse da han sagde ja!

På hvilke måde har din skriveproces ændret sig i løbet af din tid, som komponist?

Jeg begyndte at komponere i 7-års alderen. Små ubehjælpelige stykker. Så min skriveproces har ændret sig meget og mange gange. Fordi jeg har komponeret så længe, kan jeg allerede se at jeg har flere "perioder" bag mig, og derfor tænker jeg mindre og mindre på betydningen af en periode, men måske mere på hvad der er gennemgående. I stedet for ønsket om at udtrykke en bestemt holdning eller om at være bannerfører for en bestemt æstetik, tror jeg at det er en mere grundlæggende kærlighed til musik, til at skrive musik og til at følge idéerne, der løber gennem musikken og tiden, lige fra jeg var barn til i dag. Det tror jeg kommer til udtryk i en mere fri skriveproces, hvor det mere er idéerne selv der bestemmer hvor musikken skal hen.

Hvad håber du at publikummet tager med fra dette musikværk?

Publikum er ikke en homogen masse. Alle kommer med deres liv og erfaringer, som spejler sig i værket, på samme måde som jeg selv har spejlet mig i værket mens jeg har skrevet det. Derfor tænker jeg aldrig så specifikt over hvad publikum tager med, da jeg alligevel ikke rigtig kan kontrollere det. Men jeg håber altid at publikum er villige til at lytte fordomsfrit, for hvis ens ører er lukkede på forhånd, er muligheden for at tage noget med sig ret ringe.

Program