Alexandra Hallén: Når man som barn har sat sig et stort mål, så udvikler man sig helt utroligt

7/11 2020

I dag går KLANG I KU.BE i gang, en weekend med koncerter for børn og ikke mindst af børn og unge, der spiller og komponerer samtidsmusik.

Desværre er det ikke lige så almindeligt for børn og unge at gå til komposition, som det er at gå til guitar. Men det er en række ildsjæle i fuld gang med at lave om på. En af dem er Alexandra Hallén. Hun er cellist, komponist og projektleder for KLANG Klassen, et nyt nordisk samarbejdsprojekt for børn og unge der komponerer. KLANG Klassen vil skabe netværk på tværs af de nordiske lande, og forskellige tilgange til komposition, og målet er at arbejder med et aldersmæssigt spænd fra de mindste og op til optagelsen på konservatoriet.


På Klang i år kan man opleve første spade stik til KLANGKlassens arbejde og tre koncerter med unge komponister, der repræsenterer hver sin forskellige tilgang til det at komponerer. Alexandra Hallén fortæller om koncerterne:

"Jeg glæder mig utroligt meget til de koncerter vi skal holde i denne weekend. Nogen af de ting vi gerne ville lave måtte ændres eller udskydes på grund af Corona. Vores fælles nordiske workshops kunne ikke realiseres fysisk, men vi er rigtig glade for at kunne præsenterer to unge norske komponister, som har haft lyst til at deltage digitalt.  Arbejdet med performativ komposition har også været udfordret af krav om afstand osv.. Men det, der kan lade sig gøre, er utroligt vigtigt. Når man som barn har sat sig et stort mål, så udvikler man sig helt utroligt. Og det, at de kan få deres egen lille del af KLANG festivalen, er meget inspirerende. Det giver meget at være en del af noget større."

Instrumentbyggerkvartetten

"Lars Kynde arbejder med en proces hvor børn og unge både bygger instrumenter, skriver værker og selv opfører dem på disse instrumenter. Instrumentbygning er næsten sin egen genre inden for moderne samtidsmusik, og det bliver mere og mere almindeligt at komponisterne har lyst til at søge et udtryk hvor de ikke bare skaber musikken, men også skaber det som fremfører den.

Jeg holder selv meget af denne form. At præsenterer børn for komposition på den her måde sætter det kreative skabende projekt i første række. Et selvbygget instrument er jo ikke bare et instrument men et kunstværk i sig selv, og der komme der utroligt helstøbte værker ud af det."


Faldmoses akademi

Værkerne af Daniel Faldmoses elever skal opføres af en strygerkvartet. De ti elever, der skal præsentere deres værker, er fra 12 år og op.

Jeg glæder mig meget til at se deres værker. Når man læser de programnoter de har skrevet, så er der kommet nogle meget poetiske ting ud af det. Det er blevet meget personligt, og det er jo netop sådan det er at komponerer."

KLANG Klassen og Krumbuktus

Ensemble Krumbuktus, har samarbejdet med unge komponister I flere år. I år kommer KLANG Klassens elever fra Hvidovre musikskole og fra Oslo. De har arbejdet sammen med komponist Kuno Kjærbye og komponist Jesper Just Christensen. Men vi er rigtig glade for at kunne præsenterer to unge norske komponister, som har haft lyst til at deltage digitalt i vores workshops. 

Samarbejdet med professionelle musikere er utroligt vigtigt for unge komponister. I år har vi en besætning af akkordeon, violin, klarinet, perkussion og cello som børnene har skrevet til. Vi mødes med eleverne undervejs, så de kan prøve at opleve hvordan musikken lyder på virkelige instrumenter, ikke bare på en midi fil. Det bliver lettere for dem, at se og høre om det de har noteret lyder som det de havde forestillet sig."Læs mere om koncerterne her:
Instrumentbyggerkvartetten
Faldmoses akademi
KLANGKlassen og Krumbuktus

Der er stadig få billetter til KLANGs familiekoncerter. Læs mere og køb billetter på klang.dk

KLANG i KU.BE finder sted i KU.BE – Frederiksberg kultur- og bevægelseshus d. 7. og 8. november. P.g.a. gældende restriktioner må du kun deltage ved én af KU.BEs koncerter pr dag og du opfordres til at forlade KU.BE når forestillingen er afsluttet.

Program