Historie

Spændvidde og udvikling

KLANG - Copenhagen Avantgarde Music Festival

KLANG er Danmarks største festival for samtidsmusik. KLANG tiltrækker udenlandske og danske ensembler og solister, samarbejder med symfoniorkestre og producerer opera og favner musikken fra efter 2. verdenskrig, men har fokus rettet mod den nyeste musik. Sådan har det været siden 2009, hvor festivalen Athelas New Music Festival voksede ud fra Athelas Sinfonietta Copenhagen under den daværende kunstneriske leder Anders Beyer. Festivalen beholdt navnet Athelas New Music Festival og sin nære sammenhæng med Athelas Sinfonietta frem til og med 2012 med Anders Beyer som kunstnerisk leder i alle årene. Selvom festivalen ændrede navn til KLANG og løsrev de helt tætte bånd til Athelas Sinfonietta Copenhagen er ensemblet stadig en betydelig del af festivalen med en spektakulær koncert hvert år. Fra 2013- 2015 var Rune Glerup og Christian Winther Christensen kunstnerisk ledelse for festivalen, hvor den konsoliderede sig i sin nye form, og fra 2015 og frem har festivalledelsen bestået af Christian Winther Christensen og Regin Petersen.


I løbet af sin levetid er festivalen vokset. Den varer længere og der er flere koncerter. Med i festivalen er nu hvert år et projekt rettet mod børn, der er samarbejder mellem festivalen og andre institutioner i København som fx Tivoli. Som det var fra begyndelsen balancerer KLANGs programlægning mellem det danske og det internationale; komponister fra hele verden bliver præsenteret sammen med de yngste danske, samt deres ældre kolleger.


”Festivalens intention er at samle ny musik i en markant ramme, så den får noget opmærksomhed. Vi vil gerne være i folks bevidsthed og være en begivenhed, folk ser frem til hvert eneste år.”
Ligesom den nyeste musik aldrig står stille, så har KLANG Festival fra sit udspring i Athelas Sinfoniettas ambitioner og ideer og frem til i dag bevæget sig og udviklet sig. I dag står festivalen som en årlig fejring af den nye musik i dens mange afskygninger og altid med energien og nysgerrigheden over for sit emne i behold. At lave en festival, der har en plads i folks bevidsthed og som man ser frem til, som kunstnerisk leder Christian Winther Christensen siger ovenfor, så er der også specifikke mål for festivalen: ”Festivalen skal forene den danske scene med den internationale scene. Det vil sige, at danskerne få øjnene op for, hvad der sker ude i verden, og at verden får øjnene op for, hvad der sker i Danmark. Vi vil gerne være en platform, der giver mulighed for at generere større projekter, end man ellers ville kunne lave. Det skal selvfølgelig realiseres ved store samarbejdsprojekter både med danske og internationale aktører.”


Balancen mellem det internationale og det lokale bliver også udfordret på den frugtbare måde med specifikt nordiske projekter og samarbejder med udenlandske festivaler, og endelig har KLANG også fokus på at præsentere de levende komponisters musik for børn og unge. Christian Winther Christensen nævner at et af succeskriterierne for KLANG er et stort publikum, og arbejdet med at møde publikum i en ung alder er med til at sikre det på langt sigt. Blandt succeskriterierne er også, ud over selvfølgelig den kunstneriske kvalitet af de enkelte koncerter, også at værker og begivenheder på festivalen skaber opmærksomhed, lægger op til diskussion og rykker grænser hos publikum.

Program