Foto: Anna Valeur

I mødet mellem natur og kultur

Oslo Sinfonietta: “The Neon Forest”

Musikhuset København

3/6 2023, 19:30

Vesterbrogade 59, 1620 København

Billetter

OBS. Begrænset billetter tilbage. Billetterne sælges i døren efter først-til-mølle-princippet. Dette gælder også partoutkortholder uden pladsreservation. (online billetsalg er lukket)

Ved køb af dagsbillet får du også adgang til koncerten: Rudersdal Kammersolister: HØRT! HØRT!

Siden grundlæggelsen i 1986 har Oslo Sinfonietta været en førende aktør på den nordiske samtidsmusikscene. Fælles for orkestrets musikere er viljen til at eksperimentere med musikalske og instrumentale udtryksmuligheder, og til at bevæge sig kunstnerisk ud over de grænser, som det institutionelle musikliv sætter. Med sig har de en af Europas førende dirigenter indenfor ny musik, Christian Eggen, der er Oslo Sinfoniettas faste dirigent og kunstneriske leder, og et program bestående af bestillinger fra tre fremtrædende komponister: Britiske Rebecca Saunders, danske Simon Løffler, og norske Øyvind Torvund.

Saunders arbejde er blevet beskrevet som en udforskning af lydens skulpturelle og rumlige aspekter, hvilket helt bogstaveligt kommer til udtryk i værker, der inddrager arkitektur i den musikalske proces. Et eksempel er Yes (2017), en 80 minutter lang installationskomposition til St. Eustache-katedralen i Paris.

Torvund værker er præget af en improviserende tilgang, overraskende sidestillinger og eklektiske referencer. Hør blot Wolf Studies (2006/ 2014), der benytter sig af feltoptagelser af ulve, eller The Exotica Album (2019), der lyder som hvis 50'ernes easy-listening komponister pludseligt blev inspireret af Stockhausen. Torvund nærer en dyb fascination for den friktion, der opstår i mødet mellem det organiske og det mekaniske, naturen og civilisationen. Selv citerer han Iggy Pop: "The neon forest is my home".

Fascinationen af mødet mellem natur og kultur deler han med Løffler, der har forsket i at udvikle nye instrumentelle praksisser basseret på kropslige mekanismer og kroppens iboende dyrlighed. Hans igangværende ph.d.-projekt har den sigende titel Becoming Animal. Samtidig står han bag værker som H (2014), hvor det er det rent mekaniske og maskinelle, der styrer musikken. Løffler er blevet kaldt en af sin generations mest markante tonekunstnere.


Program

Rebecca Saunders: Skull
Øyvind Torvund: Nyt værk (uropførelse)
Simon Løffler: f. o. w. l. (uropførelse)

Støttet af:

Værket af Saunders er støttet af Norsk Kulturfond og Commissioned by Ensemble Modern, Oslo Sinfonietta, Ensemble Contrechamps, Festival Acht Brücken | Musik für Köln & La Biennale di Venezia
Værket af Simon Løffler og Øyvind Torvund er bestillet af Oslo Sinonietta og søttet af Det norske komponistfond.

Rejsestøtte fra Music Norway


Biografier

Oslo Sinfonietta

Rebecca Saunders

Øyvind Torvund

Simon Løffler

Christian EggenProgram