Foto: Marie Lundgren

Aftens første sange

Norrbotten NEO: Nattens Vuggevise

Musikhuset København

5/6 2023, 20:00

Vesterbrogade 59, 1620 København

Billetter

OBS: Online billetsalg lukker ca. 1 time før koncertern begynder. Billetter kan herefter købes i døren på stedet.

Ved køb af dagsbillet får du også adgang til koncerten: Open Form / Jonas Frølund: Solo Klarinet

Det svenske kammerensemble Norrbotten NEO byder sammen med dirigenten B. Tommy Andersson og sopranen Alexandra Büchel på en koncert i sanselighedens tegn. At lytte til musik er naturligvis altid en sanselig oplevelse, men Norrbotten NEOs koncert bygger i helt unik grad på værker, der på hver deres måde kredser om selve den akt, det er at sanse verden. 

Tag for eksempel Karin Rehnqvists Musik i natten, der netop er inspireret af den måde vores sanser skærpes om natten: Lyd opfattes som stærkere, lys skarpere. Musik i natten spiller på dette fænomen: Lyden er varm og mørk, kontrasterne flydende, nuancerne utydelige, men lytter man som om natten og lader sanserne åbne sig, følger værket trop og åbner sig ligeledes. Oplevelsen af nattens intense sanselighed er også på spil i Christian Winther Christensen Nachtmusik: I vinternattens massive stilhed og tætte sne har han fundet inspiration til eksplosiv, Mozart-inspireret "sturm und drang".

Og tag Britta Byströms Alfabet – skrevet specifik til Norrbotten NEO og Büchel – der er baseret på Inger Christensen digtsuite af samme navn: En digtsuite, der gør det at sanse verden til en systematisk, nærmest videnskabelig praksis. Byström har ladet sig inspirere af Christensens systemer – bevægelsernes længder styres af Fibonacci-talrækken og tonehøjderne af alfabetet – men måske især af det blik, Christensen anlægger på verden: Den måde hun, med Byströms ord, peger på verdens overvældende skønhed som en magi mod alt, der truer den. Også Hans Abrahamsen, der står bag Two Inger Christensen Songs, lægger væk Christensens sansende blik: Den første sang fremkalder den følelse af tidløshed, man oplever, når man ser på skyerne og solen og føler sig ét med hele naturen; den anden er en skræmmende vision om en afløvet og livløs verden.


Program

Britta Byström: Alfabet (2020) (uddrag)
Hans Abrahamsen: Two Inger Christensen Songs (2016)
Christian Winter Christensen: Nachtmusik (2011)
Karin Rehnqvist - Musik i natten (2021) 

Varighed ca. 60 min. 


Biografier

Norrbotten NEO

Britta Byström

Hans Abrahamsen

Christian Winther Christensen

Karin RehnqvistProgram