Foto: Jakob Boserup

Fra Sinfonella til musikdramatik

Athelas Sinfonietta: Åbningskoncert

Den Sorte Diamant

1/6 2023, 20:00

Søren Kierkegaards Plads 1
1221 København K

Billetter

Traditionen tro er det KLANGs husensemble, Athelas Sinfonietta, der har æren af at åbne årets festival i Den Sorte Diamant. Med sig har de tre værker, der som altid tegner et billede af et eventyrlystent ensemble, som gør en dyd ud af at tage sit publikum u(forud)sete steder hen.

Koncerten åbner med Jexper Holmens Sinfonella – en titel, der kom til ham i en drøm – som han har skrevet specifikt til Athelas. Gennem kontrasterende afsnit, skiftevis for hele ensemblet og for mindre dele af det, får publikum mulighed for at undersøge ensemblets bestanddele og deres relation til helheden. Sinfonella efterfølges af polske Aleksandra Grykas Einerjedeneither – et værk, der ikke kan undgå at overraske, måske endda chokere, selv de mest prøvede øre: Mellem blæsernes tunge, tjæremørke bund og strygernes sireneskrig høres en euforisk stønnende kvindestemme og så – pludseligt – et lejesygt klaver, der virker nærmest drillende i sin overraskende, behagesyge vellyd. Einerjedeneither er et værk, der holder publikum på kanten af sæderne i vished om at rejsen kan ændre rute når som helst.

For en stund har rejsen dog en fast destination, når Athelas i selskab med skuespillerinden Signe Egholm Olsen uropfører komponist Rune Glerup og dramatiker/librettist Jokum Rohdes musikværk om den hemmelige, underjordiske by Almænsk. I Almænsk springer ungdommens kilde, og alle borgerne er børn. Ingen kender til kilden – ikke indtil en handelsrejsende finder den og hjembringer udødelighedens gave til en kreds af magtfulde mennesker i København. Hvad gør udødelighed ved os? Hvilke ulykker overgår dem, der ikke lever i tiden, de udødelige få hvis familier, nærmeste og egne børn bliver gamle omkring dem, for til sidst at dø? Og hvad sker der den dag ungdommens kilde er løbet tør? Lige dele økokatastrofedrama, tidsrejse, dødelighedsstudium og klassisk eventyr er Almænsk et værk, der italesætter svære spørgsmål om forholdet mellem mennesket og tiden.


Program

Jexper Holmen: Sinfonella (2022) (uropførelse) *
Aleksandra Gryka: Einerjedeneither (2011) (Danmarkspremiere)
- PAUSE
Rune Glerup / Jokum Rohde: Almænsk (2023) (uropførelse) *
I. Vand
II. Ensomt midnatslys
III. Ungdommens kilde
IV. Det elektriske Europa
V. Intermezzo
VI. Requiem-Koral

* Projekterne er støttet af Statens Kunstfond og af Koda Kultur. Almænsk er en bestilling af Det Kgl. Bibliotek og Athelas Sinfonietta.

koda_kultur_logo_rgb1.png

Varighed ca. 75 min


Biografier

Athelas Sinfonietta

Rune Glerup

Jexper Holmen

Aleksandra Gryka

Pierre-André Valade

Jokum Rohde

Signe Egholm OlsenProgram