Kunstnere

Ensemble

Athelas Sinfonietta

Dansk sinfonietta, der siden 1990’erne har opført en lang række af både helt nye værker og moderne klassikere. Athelas Sinfonietta arbejder desuden målrettet for at præsentere ny kompositionsmusik for børn og unge. Athelas Sinfonietta er KLANG-Festivals ensemble in residence.

Amazone Kvartetten

Den københavnsk baserede kvartet har gennem sin unikke besætning - mezzo, fløjte, cello og klaver - et varieret repertoire, med plads til såvel nyskrevne som klassiske, kanoniserede værker. Musikerne har, udover den nye musik, særligt helliget sig den franske impressionismes rige klangunivers. Desuden komponerer kvartetten også selv.

Vis alle

Copenhagen Clarinet Choir

Danskbaseret sekstet bestående udelukkende af klarinettister, der arbejder i et krydsfelt mellem det spontane og improviserede og det mere komponerede. Udtrykket befinder sig ofte et sted mellem klassisk musik og abstrakte lydbilleder. Ensemblet udgav i 2022 albummet Organism.

Damkapellet

Et internationalt musikerkollektiv med base i København bestående udelukkende af kvinder, nonbinære og transpersoner. Medlemmernes vidt forskellige baggrunde og interesser indenfor den klassiske og alternative musikscene skaber et bredtfavnende og meget varieret udtryk. Flere af deres medlemmer fungerer også som komponister.

Esbjerg Ensemble

Danskbaseret kammerensemble bestående af musikere fra hele verden, der I 1967 blev oprettet som det første professionelle kammerensemble i Danmark. Ensemblet er kendt for sine fortolkninger af moderne værker, og har i tidens løb haft tætte samarbejder med centrale komponister som Bent Sørensen, Per Nørgård og Hans Abrahamsen.

NEKO3

Dansk trio bestående af pianisten Fei Nie og perkussionisterne Lorenzo Colombo og Kalle Hakosalo. NEKO3 er kendt for deres konceptuelle og avantgardistiske koncerter, der befinder sig i krydsfeltet mellem akustisk og elektronisk musik, og som desuden trækker på elementer fra video-, performance og installationskunst.

Norrbotten NEO

Svensk kammerensemble, der arbejder målrettet for udbredelsen og udviklingen af samtidig svensk kammermusik. Siden sin stiftelse i 2007 har ensemblet uropført over hundrede værker af både unge og etablerede komponister. Norrbotten NEO lægger stor vægt på at udvide kendskabet til og forståelsen for kammermusik, og har derfor spillet en lang række koncerter for børn samt opført værker i landområder langt væk fra storbyernes imposante koncertsale.

Oslo Sinfonietta

Norsk ensemble bestående af en lang række musikere fra nogle af Norges mest prestigefyldte orkestre, hvilket muliggør et meget varieret repertoire med en bred pallette af instrumentale sammensætninger.  Oslo Sinfonietta blev stiftet i 1986 og er Norges ældste ensemble for moderne klassisk musik

Rudersdal kammersolister

Danskbasseret ensemble stiftet i 2017 bestående af musikere fra ind- og udland. Ruderdals kammersolister har optrådt i en lang række internationale koncertsale. Repertoiret spænder fra klassikere af Mozart, Brahms og Dvorak til uropførelser af nyskrevne værker. Desuden har ensemblet et særligt fokus på at udbrede kendskabet til kvindelige komponister fra den romantiske periode som Amanda Maier-Röntgen og Mel Bonis.

Shattered Objects

Duo med base i København bestående af de georgiskfødte komponister, performere, og lydkunstnere Sophia Sagardze og Neli Pantsulaia. Shattered Objects kombinerer en eksperimenterende æstetik og klassiske rødder i performances, der ofte behandler komplekse politiske og sociokulturelle aspekter af tematikker som identitet og tilhørsforhold.

Wärme-Vejgaard-Frølund-Bergstrøm-Nielsen kvartetten

Dansk ad hoc-ensemble der har en passion for improvisation tilfælles.

Klangklassen 2023

Komponistensemble bestående af unge kompositionsstuderende fra hele landet, der spiller i ensemblet såvel som skriver for det. På den måde bliver det et dogme, at musikken skrives til et for de flestes vedkommende skrøbeligt teknisk niveau. Samtidig optræder kompositionslærere på lige fod med eleverne, hvilket bryder med det sædvanlige hierarki. I ensemblet deltager elever af Kuno Kjærbye (Hvidovre Musikskole) og Østen Mikal Ore (Kolding Kulturskole) og Daniel Fladmose (MGK - Frederiksberg og Sjælland), der er ensemblets leder.

CRAS Ensemble

Ensemble bestående af 6 klassiske guitarister, der blev formet i 2017. Siden da har de stået bag en række projekter, der udforsker forbindelse mellem samtidsmusik og samfundsmæssige, sociale, politiske og historiske problemstillinger. Cras Ensemble har arbejdet med komponister fra hele verden for at udvide repertoiret for seks guitarister, og har desuden samarbejdet med en lang række mennesker med mange forskellige ekspertiser: akrobatik, fine dining, atompolitik, digitalmobning, dukkespil, film og litteratur.

Ensemble Temporum

Samtidsmusikensemble med base i Oslo, der havde sin debut på Ultima-festivalen i 2016, hvor de fremførte Gerard Griseys Vortex Temporum. Siden da har de givet koncerter med værker af blandt andre Klaus Lang, Spahlinger, Kúrtag, Grisey, Crumb. De har bestilt værker og haft et tæt samarbejde med komponister som Bauck, Skaarud, Buene, Ness, og, ved Ultima 2022, med Chaya Czernowin. Flere af deres optrædener er blevet sendt på norsk radio. Ensemblet består af en sekstet og dirigenten Kai Grinde Myrann.


Komponist

Aleksandra Gryka

Polsk komponist hvis arbejde er stærkt influeret af en interesse i naturvidenskab og især kvantefysik. Dette kommer til udtryk i abstrakte og konfrontatoriske værker, der ofte kombinerer en bred vifte af akustiske instrumenter med skarp elektronisk dissonans. Gryka udgav i 2021 albummet, der, meget typisk for Grykas værk, bærer den mystiske, neologistiske titel “Interialcell”.

Vis alle

Britta Byström

Svensk komponist uddannet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under Pär Lindgren og Bent Sørensen. Byström har skrevet alt fra kammermusik til operaer, men hendes primære fokus har været på orkestermusik. Byström arbejde beskrives ofte som impressionistisk, hvilket i hvert fald er rammende for hendes meget anmelderroste album med den sigende titel Invisible Cities (2014).

Bushra El-Turk

Bushra El-Turk er en britiskfødt komponist, der har skrevet over halvtreds værker, som spænder fra opera til orkester- til filmmusik. Med rødder i Libanon er det naturligt for Bushra El-Turk at komponere værker, der blander elementer fra forskellige musikkulturer – ofte som et led i, gennem musikken, at kommentere på sociokulturelle og politiske problemstillinger.

Carl Bergstrøm-Nielsen

Dansk komponist, musikteoretiker, musikterapeut og underviser, der både som komponist og forsker har haft et særligt fokus på at udvikle og udforske mulighederne inden for grafisk notation og improvisation. Dermed er det af stor vigtighed for ham, at hans kompositioner altid giver plads til at musikerne selv kan eksperimentere, improvisere og udtrykke sig kreativt.

Christian Winther Christensen

Dansk komponist uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og på Conservatoire national supérieur de musique i Paris. Han er blandt andet interesseret i at udforske komponistens rolle som én, der ikke blot slipper værket i det øjeblik, det er komponeret, men som tager synligt del i værkets udførelse. Dette kommer blandt andet til udtryk i hans konceptuelle samarbejder med komponistkollektivet DYGONG. Christian Winther Christensen var kreativ leder af KLANG-Festival fra 2012 til 2022.

Farzia Fallah

Iransk født komponist baseret i Køln, der udover at have studeret komposition under – blandt andet – den iranske avantgardekomponist Alireza Mashayekhi, også har en akademisk baggrund indenfor elektronik og signalbehandling. Denne baggrund kommer tydeligt til udtryk i eksperimenterende værker, der ofte kombinerer instrumenteringer typisk for Vestlig klassiskmusik med traditionelle iranske klange, båndmanipulation og elektronik.

Gianluca Iadema

Italienskfødt pianist, komponist og multimediekunstner baseret i Bern. Hans arbejde spænder fra værker skrevet til akustiske instrumenter til syntetiske, elektroniske lydværker og videre til performance-, installations-, og audiovisuelle værker. Han er særligt interesseret i, hvad der sker, når de forskellige sanser stimuleres på vidt forskellige parametre på én og samme tid.

Greta Eacott

Britisk komponist og perkussionist bosat på Morsø, der gennem simple, minimalistiske strukturer udforsker forholdet mellem lyd og stilhed, bevægelse og stilstand. Denne tilgang til musikkomposition er stærkt inspireret af ‘ma’; det japanske, æstetisk begreb, der henviser til et værks negative rum. “Ma” er ideen om, at tomheden og stilheden bugner af uanede, endnu uindfriede muligheder, der er af ligeså stor betydning som resten af værket.

Guusje Ingen Housz

Hollandsk komponist og musikproducent interesseret i at skabe poetiske, ritualistiske totaloplevelser, der giver plads til fordybelse. Housz er uddannet på School of Music Technology (NL). Hun henter sine kompositoriske ideer og strukturer fra lyd og tænker spektralt. Nydesignede instrumenter eller lydobjekter er ofte inkorporeret i hendes stykker, og det samme er selve fremførelsesrummet og musikernes bevægelser. I de senere år har Housz skiftet fra en studiebaseret solopraksis til en kollaborativ workshop-stil, hvor hun søger nye måder at relatere og kommunikere gennem musik.

Hannes Seidl

Tysk komponist bosat i Frankfurt, der arbejder med både akustisk og elektronisk musik, og som har skrevet musik til både små ensembler, orkestre, teaterstykker, kortfilm og kunstinstallationer. Hannes Seidl er især kendt for sine mixed media-værker såsom eksempelvis en række radiokoncerter – senest den uhyggelige Befreit die Maschinen (2021) – og flere syrede og abstrakte samarbejder med videokunstneren Daniel Kötte.

Hans Abrahamsen

Dansk komponist, der har komponeret værker til en lang række førende europæiske ensembler herunder Berliner Filharmonikerne og London Sinfonietta. Abrahamsen har blandt andet været stilskabende via en lang række værker i 60’erne og 70’erne, der anerkendes som vigtige repræsentanter for bølgen “ny enkelhed”, som var et opgør med serialismen. Abrahamsen har desuden undervist en hel generation af unge komponister som underviser på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og han modtog i 2019 Léonie Sonnings Musikpris.

Iannis Xenakis

Bulgarskfødt komponist, der voksede op i Grækenland og tilbragte størstedelen af sit liv i Frankrig. Med baggrund som matematiker og arkitekt (ansat hos Le Corbusier i 12 år) udviklede han en fuldstændig original kompositionsstil, hvor hvert værk udfolder sig som en arkitektonisk struktur. Xenakis er måske især berømt for sit pionerarbejde indenfor elektroakustisk- og elektroniskmusik. I 1979 opfandt han det banebrydende, computeriserede kompositionsredskab UPIC, der omdanner grafiske strukturer til lyd.

Jexper Holmen

Dansk komponist uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium under Ib Nørholm og Ivar Frounberg. Jexper Holmen er kendt for sit kompromisløse udtryk og sin store stilistiske variation, der spænder fra en ekstremt brutal og konfronterende dyrkelse af det demonstrativt uskønne – selv har han brugt det rammende ord “kammerpunk” – til nænsomme, blide og meditative værker, der nærmest kan betegnes som ambientmusik.

Josefine Opsahl

Dansk komponist, cellist og multidisciplinær kunstner, der arbejder i et spændingsfelt mellem tradition og fornyelse, mellem partituret og det improviserede, det akustiske og det elektroniske, det musikalske og det performative. Opsahl har modtaget bestillinger fra museer, gallerier og festivaler over hele verden, og har modtaget en række priser: Herunder Leonie Sonnings talentpris 2021 og Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris 2022.

Julie Østengaard

Dansk lydkunstner, elektronisk komponist og performancekunstner uddannet ved Syddansk Musikkonservatorium. Julie Østengaard arbejder med lyd som et skulpturelt fænomen, og er interesseret i at udforske forholdene mellem lyd og rum, performer og publikum, krop og teknologi. Interessen for teknologi kommer blandt andet til udtryk i værker, der benytter algoritmen som medkomponist, og et værk som Ode to the mobile phone (2021), hvor publikums telefoner fungerer som højtalere.

Karin Rehnqvist

Svensk komponist og dirigent, der står bag både kammer- og orkestermusik, men som især er kendt for sine vokalværker, der udmærker sig ved at inddrage elementer fra nordisk folkemusik herunder kulning – en vokalteknik, der stammer helt tilbage fra middelalderen, hvor høje, melismatiske lokkekald blev brugt til at kommunikere med dyr. Karin Rehnqvist modtog i 2022 Nordisk Råds musikpris for sit klimakriseværk Silent Earth.

Karlheinz Stockhausen

Tysk komponist og musikteoretiker, der er bredt anerkendt som en af det 20. århundredes vigtigste og mest indflydelsesrige avantgardekomponister. Han er især berømt for sine banebrydende elektroniske og elektroakustiske værker, hvor sinustoner og båndmanipulation blev brugt på hidtil utænkelige måder, og for sit arbejde med serialisme og aleatorisk musik – styret tilfældighed – samt ikke mindst sin udforskning af rumlighed og stedsspecificitet i musik (se for eksempel hans koncert for strygekvartet og fire helikoptere).

Lasse Schwanenflügel Piasecki

Dansk komponist, der især arbejder med værker, der bryder grænserne mellem udtryksformer – især mellem det musikalske og det visuelle. Et eksempel er et værk som Piece of Glass (2009-19) for glasharpe, glasvaser og hammer, hvor en tematik omkring skrøbelighed undersøges både abstrakt og helt konkret. Han har modtaget adskillige priser og legater, her iblandt legater fra Kunststyrelsen, KODA, Sonningfonden og Dansk Komponistforening.

Louis Aguirre

Cubansk komponist bosiddende i Danmark, der har komponeret alt fra kammer- og orkestermusik til korværker og operaer og elektronisk musik. Mange af Louis Aguirres værker bærer præg af hans tilknytning til den afro-cubanske Santeria religion, hvilket ofte kommer til udtryk i værktitler og tekstvalg. Hans værker er ofte konfronterende og udfordrende og er blevet beskrevet som “ikke for sarte sjæle” og endda “musik fra helvede”.

Michael Hope

Britiskfødt komponist og performer basseret i Danmark, hvis arbejde strækker sig fra værker skrevet til soloinstrumenter til store orkesterværker. Michael Hopes værker er typisk konceptuelle og indeholder ofte elementer fra eksperimenterende teater. Han er blandt andet interesseret i en reevaluering af selve performancesituationen, og i at undersøge forholdet mellem brug og misbrug, overforbrug og spild, i vores forhold til produktionen og konsumptionen af medieindhold.

Minna Leinonen

Finsk komponist, hvis værker er stærkt inspireret af netop livet i Finland samt landets historie og kultur: Det unikke finske klima, landets traditionelle folkesagn, og de objekter og lyde, der fylder hverdagen. Minna Leinonens værker er blevet opført af en lang række internationale ensembler, og hun har desuden samarbejdet med kunstnere fra andre discipliner som akrobatik, video og installation. Hendes opera Alma! var nomineret til Nordisk Råds musikpris 2022.

Morten Riis

Dansk komponist og lydkunstner, der har modtaget en lang række legater og bestillinger fra festivaller og ensembler i hele Europa. Riis har udgivet flere album og spillet et utal af koncerter og udstillet lydinstallationer i det meste af verden. Derudover har han publikationer i en lang række internationale anerkendte tidsskrifter og antologier, samt forelæst, afholdt konferencer og workshops på førende universiteter i Europa. Morten Riis er KLANG-Festivals huskomponist (2022-2024).

Pelle Gudmundsen Holmgreen

Dansk komponist, der i anden halvdel af det 20. århundrede var med til at sætte en ny kurs for hjemlig kompositionsmusik. Inspireret af absurd teater, naturen, dagliglivets støj, barok- og renæssancemusik, pygmæsang, jazz og meget mere skabte han sin helt egen udtryksform præget af gentagelser og letgenkendelige figurer. Efter sin død lagde han navn til KLANG-Festivals komponist-pris, Pelle-Prisen, der hvert år tildeles et ungt talent, der tør være på tværs af tidens normer.

Rebecca Saunders

Britisk komponist basseret i Berlin, hvis værker er blevet opført af utallige anerkendte ensembler, orkestre og solister. Rebecca Saunders står bag en lang række af storslåede og imposante værker, der ofte er komponeret med henblik på helt specifikke arkitektoniske rum, og som ofte skabes i tæt samarbejde med specifikke musiker. Hendes værker er ofte stramt koreograferede, og musikken er på den måde uadskillelige fra det fysiske, kropslige rum.

Rune Glerup

Dansk komponist, der arbejder både med instrumental, elektroakustisk og elektronisk. Rune Glerup er kendt for sin skulpturelle tilgang til musik, og hans æstetik er præget af en dyrkelse af musikkens materialitet, sanselighed og formbarhed i højere grad end dens evne til at udtrykke mening på et cerebralt plan. Han har blandt andet modtaget Léonie Sonnings talentpris og et torårigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

Simon Løffler

Dansk komponist, der har studeret hos Bent Sørensen, Hans Abrahamsen og Niels Rosing-Schow. På enigmatisk vis sammensætter han ofte klassiske og helt utraditionelle instrumenter – fra legetøjsklaveret til papkasse – i overraskende kombinationer. Simon Løffler har ofte brugt sin musik til at udforske grænserne for det fysiske og intime rum mellem performer og publikum, og han har en særlig interesse for det mekaniske og maskinelle i musikken – en interesse præget af en trang til at undersøge forholdet mellem menneske, maskine og natur.

Xavier Bonfill

Catalansk komponist og performer bosat i København, der står bag værker for både traditionelle instrumenter, elektronik, video og andre multimedieformater såsom interaktive websider og apps. Dikotomier, modsætninger og endda modsigelser er karakteristiske elementer i hans værker: Her mødes det poetiske og det overfladiske, det storslåede og det intime, det komplekse og det naive. Bonfill har desuden udgivet en række album og EP’er.

Ylva Lund Bergner

Svenskfødt komponist uddannet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Bergner skriver primært værker til mindre ensembler. Både det tekstlige, det visuelle og det performative fylder meget i hendes værker, og hun kombinerer ofte mere traditionelle kammerinstrumenteringer med elektronik, traditionelle folkeinstrumenter fra hele verden samt lyde frembragt af forskellige objekter.

Laura Toxværd

Dansk saxofonist og komponist uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Conservatoire Nationale supérieur, Paris, hvor hun blandt andet studerede grafisk notation hos Barry Guy.Hun er MA i musikpædagogik fra Aarhus Universitet og har skrevet Ph.d. på Agder Universitet, Norge, om kvindelige komponister. Hun har udført kunstnerisk forskning ved RMC om improvisationsbasserede udviklingsprocesser i komposition og er forfatter til udgivelsen Compositions. 18 Graphic Scores, med udarbejdede grafiske notationer af disse processer.

Barbara Heller

Tysk komponist, som i sine kompositioner har foregrebet senere udviklinger i arbejdet på tværs af traditionelle medier gennem samarbejde med billed- og installationskunstnere og gennem videreførelse af den praksis for grafisk notation, som har eksisteret siden 1950erne. Hun er en fremtrædende aktivist kvinders plads i musiklivet. I 1978 var hun medstifter af en international arbejdskreds for kvinder i musik og har arbejdet med udgivelse af blandt andre Fanny Hensel-Mendelssohns klavermusik.

Anestis Logothetis

Bulgarsk-græsk komponist, der allerede sidst i 1950erne startede med at specialisere sig i grafisk notation som alternativ til den traditionelle. Hans notationssystem indeholder blandt andet særlige tegn for 12 tonehøjder, “associative tegn”, der henviser til blandt andet dynamik og klangfarve, og “aktionstegn”, der bestemmer musikkens bevægelse og fremdrift. Systemet anvendes dog frit, og mange værker lægger op til fri fortolkning. Logothetis er ophavsmand til bogen Zeichen als Aggregatzustand der Musik fra 1974, i hvilken han blandt andet påviser, at brugen af nodelinjer gik forud for koordinatsystemet i matematikken.

Ge-Suk Yeo / SUUG

Koreansk komponist, sanger, videokunstner og elektroakustisk musiker bosat i Hamburg.Yeo er uddannet som operasanger i Berlin, men har i sit virke arbejdet med især fri improvisation og har turneret i Europa med et soloshow med sang og billeder. Hendes grafiske notationer er inspireret af koreansk kalligrafi.

Cat Hope

Den australske komponist Cat Hope skaber det, hun kalder konceptdreven musik i animerede grafiske partiturer, der anvender såvel elektronik som akustiske instrumenter og som realiseres gennem improvisation. Kompositionerne anvender droner, støj og glissandi, og gennemgående for hendes produktion er en konstant fascination af dybe frekvenser.

Henrik Ehland Rasmussen

Dansk komponist, pianist og multi-instrumentalist som siden studierne i musikterapi ved Aalborg Universitet har beskæftiget sig med blandede notationsformer og improvisation. Han begyndte i 1990 at optræde med Intuitiv Musikgruppe – ét ud af en række danske ensembler med lignende navne, der dyrkede det åbne repertoire. Yderligere inspiration er kommet fra koncertrejser og fra det årlige Denmarks’ Intuitiive Music Conference, som han har været medarrangør af fra 2000 til 2013.

Monica Vejgaard

Fløjtenist og komponist, uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium og Hochschule für Musik und Theater Hamburg. Ved sidstnævnte studerede hun foruden fløjte multimedia komposition og fri improvisation. I Danmark har hun blandt andet deltaget i improvisationsensemblerne The Very Big Band og VoPA (Vocal Painting). Som komponist dyrker hun det frie grafiske billedudtryk, ultrakorte verbale instrukser og spil/konceptstykker til instrumental udførelse.

Oliver Tordendahl

Dansk komponist, der har studeret komposition ved Daniel Fladmose på MGK Hovedstaden siden 2020. Han står blandt andet bag den mekaniske strygekvartet Solo-kvartet (2020).

Pelle Nyhuus

Dansk komponist, der har studeret komposition ved Daniel Fladmose på MGK Sjælland siden 2018. I dag studerer Nyhuus sideløbende på Syddansk Musikkonservatorium som pianist.

Jonas Wiinblad Schmidt

Dansk komponist, der har studeret komposition ved Daniel Fladmose på MGK Sjælland siden 2020.

Sofus Preisel

Dansk komponist, der har studeret komposition ved Lasse Laursen på MGK Østjylland og skiftede i 2022 til Hovedstaden, hvor han studeret ved Daniel Fladmose og Line Tjørnhøj. Preisel forsøger i sine værker at forene kunstens sanselige flertydighed med aktivismens urokkelige entydighed for på den måde at skabe et rum for det menneskelige i vores præapokalyptiske samfund.

Emma Tingager

Dansk komponist, der går på MGK i Odense, hvor hun har fået undervisning i komposition af blandt andre Lasse D. Hansen og Mette Nielsen. Ved siden af synger hun i DR Pigekoret.

Katarina Gryvul

Ukrainsk komponist, lydkunstner, musikproducer og violinist. I sit arbejde fokuserer hun på klangfarver og teksturer og på mødet mellem det organiske og det syntetiske, mellem det autentiske og det virtuelle, mellem det analoge og det digitale.

Pernille Sejlund

Dansk sangerinde og komponist uddannet ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Den røde tråd i hendes arbejde er en følelse af nærhed og intimitet. Ord, følelser, stemninger og atmosfære danner ofte udgangspunkt og grundlag for hendes musik. Hun har skrevet musik til både solister, orkestre, kor og vokalgrupper. Herunder Michala Petri, Det Danske Pigekor, Athelas Sinfonietta Copenhagen og Copenhagen Phil. Derudover komponerer hun elektronisk musik og filmmusik.

Zoe Efstathiou

Græsk-svensk komponist og pianist bosat i København. Som komponist står hun bag moderne, eksperimenterende værker, der ofte har et element af improvisation, mens hun som pianist især arbejder med det præparerede klaver. Hun er tidligere leder af klaverafdelingen ved Lab Music Education i Athen.

Anna Katrin Egilstrøð

Færøske komponist, der har studeret elektronisk komposition ved Det Jyske Musikkonservatorium, og som arbejder på tværs af kunstarter. Hun har komponeret værker til ensembler som Århus Sinfonietta, Vokalgruppen Concert Clemens, Njyd og CRAS, og til det prisvindende performance-ensemble Mute Comp. I 2021 modtog hun det treårige arbejdslegat fra den færøske kunstfond, Mentanargrunnur Landsins. Som sanger har Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð turneret i 25 lande, blandt andet som forsanger i den anmelderroste folktronica gruppe Valravn.

Kristin Bolstad

Norsk komponist, vokalist og improvisator. Hendes musik er ofte konceptuel, og kombinerer en søgen efter det skønne og enkle med performative elementer, humor og det legende. Hun har en stor fascination for lyd og akustik og kan lide at udforske musik og lyd i unikke spillesteder og rum. Eksempelvis har hun liveakkompagneret stumfilm som Fritz Langs “Metropolis” (1927), Mauritz Stillers “Erotikon” (1920), Victor Sjöströms “Körkarlen” (1921). Sammen med fotograf Signe Fuglesteg Luksengard er hun medskaber af kunstfilmprojektet HER:NU.

Bergrún Snæbjörnsdóttir

Islandsk komponist, der ofte integrerer lyd og andre fænomener i udelelige helheder og på den måde skaber foranderlige, organiske, levende strukturer gennem eksperimentel fremførelsespraksis og notation. Efter at have afsluttet sine bachelorstudier på Island University of the Arts, afsluttede Bergrún en mastergrad i komposition fra Mills College, hvor hun studerede hos folk som Pauline Oliveros, Roscoe Mitchell, Fred Frith og Zeena Parkins. Siden 2022 har Snæbjørnsdottir været assisterende professor i komposition ved Islands kunstuniversitet i Reykjavík, hvor hun i øjeblikket er bosat.

Maija Hynninen

Finsk komponist, der arbejder med koncertmusik, elektronisk instrumentdesign og multidisciplinære performances. Essensen af hendes musik bygger på de unikke øjeblikke, hvor denne verdens parametre ændres lidt for at give plads til et glimt af en anden virkelighed. Det kan være et øjeblik, hvor klangen af rent akustisk skrivning giver overraskende resultater, eller når elektronik projekterer lyde ind i et andet domæne, et andet rum, en anden virkelighed. Hynninen har en ph.d. i musikkomposition fra UC Berkeley.

Alice Kristensen

Dansk komponist, der studerer komposition hos Daniel Fladmose. Hun er repræsenteret på årets KLANG i KU.BE festival.

Aske Kai Tengberg

Dansk komponist, der studerer komposition hos Daniel Fladmose. Han er repræsenteret på årets KLANG i KU.BE festival.

Leon Thomsen

Dansk komponist, der studerer komposition hos Daniel Fladmose. Han er repræsenteret på årets KLANG i i KU.BE festival.

Lars Kynde

Dansk komponist uddannet ved Det kongelige danske musikkonservatorium og Det kongelige kunstakademi i Haag, Holland. Han er især interesseret i, hvad rituelle forestillinger kan lære os om vores sanseopfattelse. Denne interesse har fået ham til at udforske forskellige aspekter af synæstesi. Hvordan påvirker stimulering af én sans vores opfattelse af en anden? Han har arbejdet sammen med andre kunstnere i mange forskellige typer hierarkiske strukturer, og finder det interessant, hvordan valget af samarbejdsmetode formulerer det kunstneriske resultat, og hvordan disse valg afspejler sociale relationer og hierarkiske mønstre i samfundet.

Olga Szymula

Polsk komponist, lyd- og performancekunstner, der står bag en lang række af koncerter, plader, filmmusik, installationer og performances. I sine kompositioner forsøger hun at udforske hele lydspektret, dets dynamik, intensitet og kvaliteter. Hendes lydlandskaber akkompagneres ofte af performance elementer og film.

Mogens Christensen

Dansk komponist uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvorfra han havde sin officielle debut i 1993. Siden er det blevet til en lang liste af værker inden for bland andet kammermusik, musik for soloinstrumenter og opera. Hele tre gange har han været tilknyttet orkestre som huskomponist, hvilket har forøget værklisten med velmodtagne værker for orkester og større ensembler. Senest har Mogens Christensen fået massiv anmelderros for sin 3. blokfløjtekoncert med Michala Petri som solist og albummet “Busy Bees and Birds”.

Svafa Þórhallsdóttir

Islandsk sanger, komponist, underviser og korleder bosat i Danmark. Hun er uddannet musiklærer ved Konservatoriet i Reykjavik med yderligere kandidatstudier ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Hun har stor interesse for børns musikalske udvikling og for musikkens rolle i børns udvikling generelt, og hun har eksperimenteret med formidling af klassisk musik for børn sammen med ensemblet ”Den poetiske elefant”.

Østen Mikal Ore

Dansk komponist, guitarist og underviser uddannet i guitar fra Musikhøgskolen i Oslo og i Odense. Senere studerede han komposition på Det Kongelige Musikkonservatorium i Århus. Hans musik er blevet opført på forskellige festivaler, herunder Discover Denmark, NUMUS, Suså, Festival Archipel og Purcell Room. Han er er initiativtager til nodeserien Educate·S, som er nye stykker skrevet til musikskoleelever af nulevende komponister.

Anna Murray

Irsk komponist bosat i Tokyo. Er særligt interesseret i sprog og tekstbaseret komposition, lydinstallationer og grafiske og andre åbne partiturer kombineret med liveelektronik. Hun erBachelor fra National University of Ireland, Maynooth og har siden studeret Noh-teater ved Tokyo University of the Arts.

Athanasia Kotronia

Svensk-græsk akustisk og elektroakustisk komponist, nu baseret i Danmark, som arbejder med intime koncepter og forsøger at komme tættere på sig selv og lytteren. Hendes musik er ofte tekstbaseret og arbejder med flygtige fortællinger og poesi. Hun læser i øjeblikket sin kandidatgrad i komposition på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium under Jeppe Just Christensen og Bent Sørensen. Tidligere har hun studeret under Niels Rosing Schow. Hendes værker er blevet fremført af ensembler som Danmarks Radios Vokalensemble, Yarn/Wire og Esbjerg Ensemble.

Gérard Grisey

Fransk komponist, der, selvom han selv tog afstand fra begrebet, var en af de vigtigste pionerer indenfor den franske spektralisme – en kompositionsstil, hvor fokusset er på lyd og klange som akustiske fænomener og ikke på tonalitet eller rytmik. I 1972, på de berømte Darmstädter Ferienkurse, studerede Gérard Grisey komposition med blandt andre Xenakis, Stockhausen og Ligeti – møder, der kom til at præge Griseys eget musikalske virke. Gérard Grisey var selv en flittig underviser og underviste blandt andet på Conservatoire de Paris fra 1987 og frem til sin død.

Øyvind Torvund

Ved siden af almindelige musikstudier i Oslo og Berlin spillede den norske komponist Øyvind Torvund guitar i rock- og improvisationsgrupper, og hans musik samler forskellige materialer, inkonsekvent attitude: lyde fra rock eller fra hverdagslivet (eller naturen), der forekommer i kammermusikken, enkelhed i en kompleks kontekst. For at citere Iggy Pop: “Neonskoven er mit hjem.”


Dirigent

B. Tommy Andersson

Svensk dirigent og komponist. Han har dirigeret alle de større og mindre orkestre i Sverige, samt gæstedirigeret i 13 andre lande. I nogle år har han haft et tæt forhold til BBC National Orchestra of Wales i Cardiff, hvor han dirigerer flere gange om året. Han har været kunstnerisk leder af KammarensembleN og chefdirigent for Stockholms Läns Blåsarsymfoniker og Swedish National Orchestra Academy i Gøteborg. Andersson har siden 2012 været professor i orkesterledelse ved Det Kongelige Musikkonservatorium. B Tommy Andersson har altid arbejdet med ny musik, og han har uropført 178 værker, heraf 15 operaer og balletter.

Pierre-André Valade

Fransk dirigent, som har spillet en betydelig rolle for opførelsen af musik fra det 20. og det og 21. århundrede. Medstifter af Ensemble Court-circuit i 1991 og sidenhed chefdirigent for Athelas Sinfonietta Copenhagen fra 2009 til 2014 – i dag er han stadig fast gæst hos ensemblet. Desuden optræder han som dirigent ved festivaler og koncertserier over hele verden.

Vis alle

Christian Eggen

Norsk dirigent, pianist og komponist. Eggen er en af Europas førende dirigenter inden for ny musik og debuterede allerede som elleveårig som klaversolist med Bergen Filharmoniske Orkester. Da han var 17 år gammel, havde han både sin første solistoptræden med Oslo Filharmoniske Orkester og udgav sit første jazzalbum. Efter studieophold i Wien begyndte han på Norges Musikhøgskole, hvor han modtog undervisning i både klaver, komposition og direktion. Han har i tidens løb samarbejdet med så markante komponister som John Cage, Iannis Xenakis, Kaija Saariaho og Witold Lutosławski. Han er Oslo Sinfoniettas faste dirigent og kunstneriske leder.

Kai Grinde Myrann

Norsk dirigent som efter at have afsluttet sin mastergrad i dirigering ved Det norske musikkonservatorium i 2013, straks fik stillingen som assisterende dirigent i både Stavanger Symfoniorkester og Bergen Filharmoniske Orkester. Han har lavet undersøgelser i dirigering ved musikkonservatoriet i Tromsø. Fra 2021 er han en del af sparekassefondet og Talent Norges lanceringsprogram Opptakt , som er det allerhøjeste niveau af Dirigentløftet.

Merete Wendler

Dansk gymnasielærer, organist og komponist. Merete Wendler er uddannet cand. mag. i musik, idræt og engelsk og har en præliminær organisteksamen.
Hun var en kort årrække organist, inden hun blev gymnasielærer, og hun arbejder desuden som arrangør og oversætter. Siden sin ungdom har hun skrevet en lang række salmemelodier, af hvilke de mest kendte er skrevet til Hans Anker Jørgensens tekster.


Solist

Lorenzo Colombo

Italienskfødt perkussionist og performer basseret i København og uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Lorenzo Colombo er medstifter og medlem af ensemblerne NEKO3, monoC, Percurama og Seit Quartet, der på hver deres måde udforsker forholdet mellem det musikalske, det visuelle, det performative og det rumlige. Lorenzo Colombo har vundet en række priser – senest Léonie Sonnings talentpris i 2022.

Jonas Frølund

Dansk klarinettist uddannet ved Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris med studier i improvisation hos Alexandros Markeas, samt ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Frølund vandt blandt andet førsteprisen ved Lisbon International Clarinet Competition i 2019. Han er førsteklarinettist i Danmarks Underholdningsorkester, har en særlig interesse for genreblandinger og ser disciplinen i sportens verden som en inspirationskilde.

Mika Persdotter

Svensk bratschist, sanger, komponist og improvisator basseret i København. Mika Persdotter har en baggrund i både klassisk musik og i folk, og hun spiller med ensemblerne Halvcirkel, Stök, Rigodon og Damkapellet, som hun er medstifter af. Desuden står hun bag soloprojektet Mika Akim, der viser en meget lyrisk og sangbaseret side af Persdotters værk, hvor rødderne i folkemusikken – både nordisk og amerikansk – for alvor kommer til udtryk. Som Mika Akim har hun udgivet to album, senest Tillsammans i 2022.

Ying-Hsueh Chen

Taiwanesisk perkussionist bosat i København, der har optrådt over hele verden. Hun er kendt for sin gribende tilstedeværelse på scenen og for sine grænsebrydende fortolkninger af værker på tværs af genre. Chen står bag koncertformatet Ancestral Modernism, der forener fremadsynede visioner med tusindårige traditioner.

Vis alle

Alexandra Büchel

Svensk sopran, der på kort tid har etableret sig som en af nutidens førende fortolkere af samtidsmusik. Büchel har studeret hos Dorothy Irving på Operaakademiet i Stockholm og hos Jeffrey Goldberg i New York. I 2017 blev hun tildelt Birgit Nilsson-legatet. Hun er kendt for krystalklare højder kombineret med et varmt mellemregister og et livligt skuespil. Hendes anmelderroste præstationer omfatter Gepopo i Le Grand Macabre, den blinde digter i Aniara, Lady Madeline i The Fall of the House of Usher og i verdenspremieren på Karólína Eiriksdóttirs BLY.

Juan Aguilera Cerezo

Andalusisk cellist, der brænder for at fremme og udbrede ny musik. Han har viet en stor del af sit musikalske virke til at udvide repertoiret for celloen, og han har stået bag bestillinger fra over 40 forskellige komponister verden over. Han står bag albummet Casiopea (2022), der udelukkende består af nye værker for solocello, og er desuden en ivrig kammermusiker. Cerezo tjener i øjeblikket som professor i cello ved Conservatorio Alcalá la Real.

Alexandra Hallén

Svenskfødte og danskbaseret cellist, komponist og multidisciplinær kunstner, der blandt andet har studeret ved Hochschule der Künste Bern, Det Kongelige Musikkonservatorium i København, Det Kongelige Musikkonservatorium i Stockholm og Örebro Musikhögskola. Hallén er kunstnerisk leder og grundlægger af KRUMBUKTER og ensemblet Krumbuktus. Som cellist er hun kendt for sin detaljeorienterede tilgang, sin passionerede energi, og sin vilje til altid at skubbe grænserne fra cellospillet, så hun kan udforske nye udvidede teknikker. Alexandra Hallén er blevet tildelt Det Danske Komponistselskabs Musikpris 2019.


Skuespiller

Signe Egholm Olsen

Dansk skuespiller, uddannet fra Statens Teaterskole i 2003. Signe Egholm Olsen er bl.a. kendt for sin rolle som Maria i Nordkraft, som hun blev nomineret til Bodilprisen for bedste kvindelige hovedrolle for, og i tv-julekalenderen Pagten fra 2009, hvor hun spille Iselin.


Forfattere og dramatikere

Jokum Rohde

Dansk forfatter, dramatiker og librettist. Jokum Rohde har siden begyndelsen af 90’erne skrevet utallige dramatiske værker, og han har i mere end et årti været husdramatiker på Det Kongelige Teater. Han er især kendt for værker, der sætter fokus på storbylivets dystre og skumle skyggesider. I 2005 modtog han Reumert-prisen som Årets Dramatiker.

Vis alle

Gertrud Exner

Dansk skuespiller, dramatiker, dukkemager og instruktør uddannet på Théâtre-École du Passage i Paris. Gertrud Exner er leder af Teater Blik, og laver teater både for og med børn. Blandt andet står hun sammen med komponist Lars Kynde bag musik- og dukketeaterstykket Uspået Frugt, der er skabt gennem et workshopforløb for børn og unge, og som opføres på dette års KLANG i KU.BE.

Program