Athelas Sinfonietta

ÅBNINGSKONCERT

Den Sorte Diamant

9/6 2022, 20:00

Søren Kierkegaards Plads 1
1221 København K

Billetter

KLANG-festivalen åbner med et sjældent opført værk af Pelle Gudmundsen-Holmgreen: Variationer til Moster Rix (1968) er en kærlig famliehilsen til et helt særligt menneske.

Traditionen tro er det KLANGs husensemble, Athelas Sinfonietta, der har æren af at åbne årets festival. Ensemblet har selskab af deres faste samarbejdspartner, den meget erfarne og anerkendte franske dirigent Pierre-André Valade, og er væbnet med et repertoire, der - ikke overraskende for et ensemble, som i tidens løb har fortolket alt fra Ligeti til Lou Reed - er fyldt med kontraster.

Vi bliver eksempelvis præsenteret for et sjældent opført værk af den danske komponist Pelle Gudmundsen-Holmgreen, der ligesom Athelas gennem tiden er gået hen og blevet en vigtig og traditionsrig del af festivalens DNA. Værket, Variationer til Moster Rix (1968), er en kærlig hilsen til komponistens mors moster, som betød utroligt meget for ham. Anekdoter fortæller, at han som ung mand ofte spillede plader for hende i hendes lejlighed på Esplanaden - hun kom på trods af flere forsøg aldrig til at bryde sig om Louis Armstrong - og at hun var så stor, at bilen krængede til den ene side, når de kørte tur i hans lille Citroën 2CV.

Pelle Gudmundsen-Holmgreens hjertevarme familiehilsen kontrasteres øjeblikkeligt af Sugarcoating (2017), der er skrevet af den kroatiske komponist Sara Glojnaric. Værket fremstår med sine brutalt bratte skift og sit viltre, skingre og dissonante tonesprog som den fuldkomne antitese til alt, man normalt ville forbinde med ordet "sugarcoating". Sukkerbelagt kan man bestemt heller ikke kalde Nicolai Worsaaes helt nye værk, der er skrevet specifikt til koncerten og til solisterne Andreas Borregaard og Asbjørn Nørgaard, og som bærer den sigende titel Gekido (japansk for vrede). Således bevæger vi os mellem kærlighedens og vredens yderpoler på denne juniaften i Den Sorte Diamant.

KLANG-Festivals komponistpris, Pelle-Prisen, uddeles i løbet af koncerten.


Program

Eivind Buene: Miniatures (2016)
Pelle Gudmundsen-Holmgreen: Variationer til Moster Rix (1968)
Sara Glojnaric: Sugarcoating (2017)
Nicolai Worsaae: Gekido (Uropførelse)
____
Værket af Nicolai Worsaae er blevet støttet af Dansk Komponistforening & KODA-Kultur og Statens Kunstfond


Medvirkende

Athelas Sinfonietta Copenhagen

Pierre-André Valade

Andreas Borregaard

Asbjørn NørgaardProgram