Foto: Photo: Mali Letrange; Photomontage: Mâkhi Xenakis

X is for Xenakis

XENAKIS 100 ÅR: Ekkozone

Tivolis Koncertsal

12/6 2022, 15:00

Vesterbrogade 3
1630 København

Billetter

X is for Xenakis
Iannis Xenakis ville være fyldt 100 år i år. KLANG hylder manden, hvis intense kompositioner stadig sender chokbølger gennem samtidsmusikken.

Der er tale om en nærmest enestående mulighed for at blive særdeles bekendt med den rumænskfødte, græsk-franske komponist, matematiker, filosof og arkitekt Iannis Xenakis, når det prisvindende ensemble Ekkozone i anledning af hans 100-års fødselsdag præsenterer et bredt udsnit af hans omfattende oeuvre.

Ledet af perkussionist og dirigent Mathias Reumert fremfører de fem værker, der tilsammen tegner et portræt af en af de mest betydningsfulde og banebrydende musikalske skikkelser i sidste halvdel af det tyvende århundrede. I løbet af koncerten støder vi blandt andet på tre ikoniske værker for perkussion samt det halsbrækkende mesterværk Eonta for fem koreograferede messingblæsere og klaversolist. Hør mesterpianisten Jonas Olsson tage livtag med Xenakis’ berygtede, uspillelige klaverstemme og læg mærke til, hvordan blæserne spiller direkte ned i klaverets strenge for på den måde at skabe rumlige vibrationer. Programmet byder desuden på soloværket for klaver Mists (1980), der er så viltert i sit tonesprog at det, tro mod sin titel, fremstår som en tåge, man kan forsvinde fuldstændigt i.

At koncerten finder sted i selveste Tivoli er en lille poetisk påmindelse om, at Xenakis i sit virke –både som komponist og arkitekt – havde en forkærlighed for det visuelt imposante og ofte tænkte musikken som uadskillelig fra sine fysiske omgivelser.


Program

Iannis Xenakis: Pléiades: III. Claviers (1978)
Iannis Xenakis: Rebonds (1989)
Iannis Xenakis: Mists (1980)
Iannis Xenakis: Eonta (1964)
Iannis Xenakis: Okho(1989)

Ensemble

Mathias Reumert, slagtøj/dirigent
Jonas Olsson, klaver
Lorenzo Colombo, slagtøj
David Hildebrandt, slagtøj
Marta Soggetti, slagtøj
Klaes Breiner Nielsen, slagtøj
Mads Hebsgaard, slagtøj
Aleš Klančar, trompet
Oscar Fransson, trompet
Andras Spang Olsen, basun
Christian T. Larsen, basun
Anders Ø. Frandsen, basun


MedvirkendeProgram