Foto: Lisbeth Holten

Niels Rosing Schow: A talk of our time

ATHELAS SINFONIETTA

Konservatoriets Koncertsal

Arkiv: 31/10 2020, 16:00

Julius Thomsens Gade 1, 1974 Frederiksberg C

Gratis entre

Niels Rosing-Schow har gennem årene etableret et nært samarbejde med Athelas Sinfonietta. Ved denne koncert er der fokus på ældre værker, hvoraf nogle er i nye udgaver, og hele tre uropførelser: en genkomponeret version af Rosing-Schows egen saxofonkoncert og en klaverkoncert, skrevet for højre hånd alene, All Right!? – A Talk of Our Time og ensembleværket Unspoken – Unheard.

Niels Rosing-Schows musik er klangrig og farvemættet, men altid med en indbygget lethed eller plads til lysninger og luft. Den måde, hvorpå fx soloinstrumenters klang får lov at invadere ensemblet og blive tilpasset nye omgivelser og udtryk, er et fascinerende element i komponistens værker.

Distant Calls fra 2018, som er skrevet til Athelas Sinfonietta, er inspiret af musik af både den franske komponist Tristan Murail, og den amerikanske pop/folk-sanger Paul Simon.

Athelas Sinfonietta er leveringsdygtig i flere af aftenens solister: Hélène Navasse er basfløjtesolist i FlashNight, og Manuel Esperilla er klaversolisten i den nyskrevne klaverkoncert All Right!?. Koncertens tredje solist er saxofonisten Jeanette Balland, der uropførte Niels Rosing-Schows Saxofonkoncert, der er skrevet til hende og tilegnet hende, sammen med DR Symfoniorkestret i 2004. I denne nye udgave, Episodes From a Concerto for et mindre ensemble, fastholdes forholdet mellem solisten og 'gruppen', der også nu fungerer mere som en forlængelse af solistens udtryk eller en modtagende klangbund, end en samtalepartner eller modstander.

Om de to nye værker fortæller komponisten selv:
”All Right!? A Talk of Our Time er for klaver, kun højre hånd (jf titlen), men der er mere på færde end det. Det handler også om tid, 'vor tid' som sådan - og om vores mere personlige forhold til tiden.”

Vor egen tid er midtpunktet i det nye ensembleværk Unspoken - unheard
”Stykket er skrevet i løbet af forår og sommer 2020. Denne usædvanlige periode med begivenheder, som har grebet dybt ind vores hverdagsliv og politiske virkelighed, har sat sit præg på stykket, som er tilegnet bevægelsen Black Lives Matter.”


Program

Niels Rosing-Schow: Episodes from a Concerto (2003/2020) - PREMIERE PÅ NY VERSION

Niels Rosing-Schow: All Right !? (2020)

PAUSE

Niels Rosing-Schow: Distant Calls (Songs and Moves) (2018)

Niels Rosing-Schow: FlashNight (2016)

Niels Rosing-Schow: Unspoken - unheard - UROPFØRELSE


Medvirkende

Athelas Sinfonietta

Jean Thorel

Hélène Navasse

Jeanette Balland

Manuel EsperillaProgram