Pelle-prisen 2017: Jeppe Ernst

12/6 2017

Komponist Jeppe Ernst modtager Pelle-prisen 2017 og er dermed den første modtager af den nystiftede pris.

 


Som noget nyt i år hylder KLANG og Edition Wilhelm Hansen årets kunstner, der i Pelle Gudmundsen-Holmgreens ånd tør være på tværs af tidens angivne normer. Jeppe Ernst fortæller her om, hvad det betyder for ham at modtage Pelle-prisen 2017.


Hvad betyder den her pris for dig?

Som jeg vidst fik sagt, synes jeg priser generelt er noget underligt noget. Men når det er sagt, er jeg samtidig meget glad og stolt for at være den første, som får denne pris, da Pelle betød enormt meget for mig.
 

Hvad er dit forhold til Pelle Gudmundsens-Holmgreen?

Han var lidt en slags komponist-bedstefar for mig og en del af mine jævnaldrende kolleger. Han var så utroligt opsøgende og interesseret i, hvad vi unge komponister gik og lavede. F.eks. cyklede han under Pulsar Festivalen, på en alder omkring de 80 år, hver dag ude fra sit hjem i Hellerup og ind til konservatoriet på Frederiksberg udelukkende for at høre de studerendes musik. Hans vurdering var altid meget afgørende for, om jeg anså et pågældende stykke for værende lykkedes eller ej. Hans syn på tingene betød meget (næsten også for meget!).

Jeg begyndte at opdage hans musik for ca. 10 år siden og fandt her, særligt i værkerne fra 60'erne og 70'erne, en musik jeg følte mig i familie med. Selvom jeg dengang naturligvis kun havde en svag anelse om, hvad dét betød, hvad jeg egentlig tændte på, og hvad det var, jeg ville i denne "håbløse branche" (som jeg hørte ham omtale komponisthvervet flere gange). Hans musik havde en så ren og samtidig ofte utrolig absurd karakter, og at finde en sådan musik var en enorm lettelse, dels fordi jeg fandt ud af, at der var andre derude, som tænkte på samme måde som jeg selv, en ligesindet, og fordi det gjorde mig fri i den forstand, at den musik jeg her hørte var så original, så meget Pelle, at jeg følte mig forpligtet til at søge i andre retninger. Musikken nærmest råbte til lytteren: "Bevæg dig frit!".

Dan Turéll skriver om sin ældre kollega Allen Ginsberg et par linjer, som får mig til at tænke på Pelle: "Dét jeg elsker Allen Ginsberg for er, at han giver mig lyst til at være her. Og så det at han så åbenlyst er Allen Ginsberg, at det opmuntrer mig til at være Dan Turéll."


Hvad skal pengene bruges til?

Jeg skal bruge pengene til at leve.
 

Hvad er dit næste projekt, du skal igang med?

Jeg sidder lige nu og skriver på værket Offertorium, som skal uropføres til min debutkoncert d. 4. april næste år.

Program