15. juni, kl.20.00: “Nordlyd” - Studiekreds af komponister på Interarts Center i Malmö

15. juni, kl.20.00: “Nordlyd” - Studiekreds af komponister på Interarts Center i Malmö

KLANG er gået sammen med det Finske ensemble Uusinta og Interarts Center Malmö om et fælles nordisk projekt. “Nordlyd”.

Komponisterne Ida Lunden (SE), Hafdis Bjarnadottir (IS) og Mette Nielsen (DK) er alle i fuld gang med nye værker til projektet. Søndag 17/4 afholdtes en studiekreds for komponister på Interarts Center hvor de for første gang løftede sløret for deres ideer, deres samarbejde og den følsomme “skandinaviske” hjemstavnstone der binder projektet sammen.

Udgangspunktet for de tre kompositioner er det samme, nemlig musikalsk at forholde sig til komponisternes hjemstavne ved brug af reallydsoptagelser. Det er en opgave som de tre har grebet meget forskelligt an.

Mette Nielsen har foretaget en række optagelser fra Odense havn - det er vinden og bølgerne en bemærkelsesværdig mågetom decemberdag.  Mette har valgt at inddrage musikernes minder i sin musik. Minder i form af børnesange. Det er dragende, og inddragede musik.

Hafdis Bjarnadottir fokuserer på naturen. Hafdis er mere end opmærksom på at brug af den islandske natur i musik nærmest er en kliche og netop derfor går hun til temaet temmelig uortodoks! Gennem analyse af meteorologisk data (helt konkret vindroser) skaber hun en klangverden som på een gang rummer de store, vidder, landskabet og vinden og samtidig er helt sin egen

Ida Lunden har foretaget en række indspilninger af et gammelt harmonium. Det er tydeligt at mærke at netop dette instrument har en helt særlig plads i Idas hjerte når hun tænker tilbage på sin barndoms lyde. Der opstår lange organiske flader som instrumentets bælg, næsten stønnende, trækker vejret. Der er små fine - og højest uventede lyde, fra det mekaniske instruments mange mekaniske registre og knapper.

Projektet “Nordlyd” har samarbejde og fordybelse i fokus. Det rum der skabes når komponister og musikere har ordentlig tid til at samarbejde, udvikle og øve, danner rammen om en række meget forskellige inspirationer.

Værkerne er en del af KLANGs nordiske projekt “Nordlyd”og uropføres 15/6 kl. 20.00 af det finske Uusinta-ensemble