mellemøst møder vest
og krydrede klange opstår

7/6 2019

På KLANG-festivalen 2019 er lørdag d. 8. juni sat af til samtidsmusik, der bygger bro mellem mellemøstlig og europæisk kultur. Det bliver en eftermiddag og aften på spillestederne ALICE og Union (Verdenskulturcenteret) med spændende nye musikere og værker, musik i solen og fællespisning. Festivalleder Regin Petersen fortæller om dagen:

Kan du fortælle lidt om hvad KLANG i ALICE er?

Oprindelig arbejdede vi med en tanke om et særligt fokus på samtidsmusik fra Mellemøsten på KLANG 2019. Her er det selvfølgelig ikke traditionel musik vi taler om men nedskrevet samtidsmusik. Projektet udviklede sig så til et fokus på kulturudvekslingen mellem Mellemøsten og vores egen vestlige kultur. For eksempel koncerten ”My Voice, your voice, our voice” som er et egyptisk-tysk samarbejdsprojekt, med fokus på den menneskelige stemme, og hvordan udforskningen af arabiske og europæiske sprog kan bringe kulturerne tættere sammen.

(My Voice, Your Voice, Our Voice. Foto: Mohames Hisham)

Dagen er kommet i stand gennem et samarbejder med Cairo Contemporary Music Days. Kan du fortælle noget om det samarbejde?

Da vi begyndte at researche samtidsmusik fra Mellemøsten kom der et utroligt spændende udvekslingsprojekt i stand mellem os, Cairo Contemporary Music Days, Athelas
og cellisten Alexandra Hallén. Samarbejdet har fået navnet Manassat, som betyder nord og syd.

I den forbindelse har Athelas har fornyligt været i Kairo og på KLANG opfører de værker af egyptiske Ahmed Madkour, japanske Yukiko Watanabe, som er inspireret af Egypten, og libanesiske Karim Haddad.

Et andet resultat af samarbejdet er koncerten med Alexandra Hallén, som er en af de allermest spændende og nysgerrige performere af samtidsmusik lige nu. Hun lavede et Open Call for unge komponister fra Mellemøsten, om at sende hende værker for solo cello. Det er blevet til en koncert med værker fra Syrien, Marokko og Egypten, som opføres på KLANG festivallen, og senere på Contemporary Music Biennale i Kairo.

Det bliver utrolig spændende, hvordan den mellemøstlige baggrund komme til udtryk i de her værker – eller om den kommer til udtryk, for disse kunstnere er jo også ekstremt individuelt forskellige, og globale i deres inspiration og måde at arbejde på.

Så er der også en koncert med fokus på kvinder i Mellemøsten …

Amazonkvartetten laver en koncert med særlig fokus på kvindelige komponister fra Mellemøsten. Der er ikke mange kvindelige komponister af samtidsmusik i Mellemøsten, men de eksisterer. Amazonkvartetten har fundet frem til nogle utrolig spændende komponister, og det bliver rigtig interessant hvordan den mellemøstlige kulturarv bliver fortolket i deres værker.

(Amazonekvartetten)

Alle de her koncert og endnu flere kan opleves på den samme dag. Hvordan kommer det til at forløbe?

Vi håber at det ikke kun er oppe på scenen at forskellige kulturerne mødes. Vi har samlet koncerter på ALICE og Union - to spillesteder, der ligger lige op ad hinanden, og som i forvejen har et publikum med stor kulturel diversitet - fordi vi gerne vil gøre det til en social oplevelse: En hyggelig dag, hvor man kommer hen ad eftermiddagen, hører et par koncerter, køber lidt mad i caféen, hænge ud i solen i den dejlige gård – hvor der kommer til at være musik, hvis vejret tillade det – sammen med mennesker med en anden kulturel baggrund end ens egen.

Mange af koncerterne er gratis. Og med hensyn til de andre, så sælger vi jo dagsbilletter, så man kan se dem alle sammen på én billet. Aftenen er også planlagt i fælleskabets tegn, med fællesspisning til 100 kr. fra Send Flere Kryderier, hvor musikere og komponister fra Danmark, Tyskland og Egypten kommer og fortæller om deres samarbejde.

Musik er et universelt sprog uden grænser, men selvfølgelig er musikken forskellig jorden over, selvfølgelig er musikkulturerne og måderne vi lytter til musik helt forskellige. Så vi håber at give publikum et kulturmøde ud over det sædvanlige.

 

KLANG i Alice 8. juni 2019

15.00 Alexandra Hallen*
17.00 Athelas Sinfonietta
18.00 Sofia Kayaya*
18.30 Amazonekvartetten
19.00 Fællesspisning og Musiksnak
20.00 My voice, Your voice, our voice

* Gratis events

Køb dagsbillet: Tryk her

Program