Athelas Sinfonietta Copenhagen

Dansk ensemble, der siden begyndelsen i 1990 har spillet ny kompositionsmusik på højt niveau. Ensemblet har uropført og bestilt en lang række værker og har ud over uropførelser af helt nye værker også spillet en lang række af det 20. århundredes klassikere. Ud over engagerede opførelser af nye og klassiske værker fra det 20. og 21. århundrede, laver Athelas Sinfonietta også en række projekter, hvor de formidler ny kompositionsmusik for børn og unge. Athelas Sinfonietta samarbejder med solister og dirigenter fra Danmark og udlandet. Ensemblet indgår også samarbejder med andre ensembler og spiller ved kammeroperaer, bl.a. med stor succes ved opførelser af Steingrimur Rohloffs ”Babel” i efteråret 2014.
Jesper Lützhøft er ensemblets kunstneriske leder.

www.athelas.dk

Cikada Ensemble

Ensemblet blev stiftet i 1989 og har siden da bestået af 10 faste medlemmer – fløjte, klarinet, klaver, slagtøj, strygekvintet og dirigent: Christian Eggen. Cikada optræder også i mindre formationer: strygekvartet, trio (fløjte, klarinet, klaver) og duo (klaver, slagtøj).
Cikada Ensemble har samarbejdet med en række komponister fra deres hjemland Norge og internationalt, bl.a. Bent Sørensen, Asbjørn Schaatun, James Dillon og Carola Bauckholt. Ensmeblet står også bag en række cd-indspilninger, hvor en del er udgivet på pladeselskabet ECM. Cikada Ensemble modtog Nordisk Råds Musikpris i 2005.

www.cikada.no

Curious Chamber Players

CCP blev stiftet i 2003 og hører hjemme i Stockholm. Malin Bång er ”resident composer” og Rei Munakata er dirigent for ensemblet, der består af fløjte, klarinet, slagtøj, violin og cello. Ud over de konventionelle instrumenter inddrages objekter og hverdagsting i instrumentariet. CCP har spillet ved en række internationale festivaler og koncertrækker og er fast bestanddel af den ny kompositionsmusikscene i Sverige.

www.curiouschamberplayers.com

Chiffren Ensemble

Chiffren Ensemble er Landesjugendensemble Schleswig-Holstein. Chiffren består af helt unge mennesker – mellem 15 og 25 år - der spiller ny musik i samarbejde med komponister, solister og dirigenter fra ny kompositionsmusikmiljøet i Tyskland. Ensemblet modtog delstaten Schleswig-Holsteins kulturpris i 2012 og deltog i 2014 i Feriekurserne i Darmstadt. Chiffren Ensemble blev grundlagt i 2009.

www.chiffren.dk

Ensemble Aleph

Fransk ensemble grundlagt i 1983. Besætningen er sang, klarinet, klaver, slagtøj, violin og cello. Ensemble Aleph beskriver sig selv som et ensemble, der ”søger efter nye udtryk og muligheder i forholdene mellem lyd og tekst, bevægelse og musik”. Ensemble Aleph har fra år 2000 arrangeret adskillige ”International Forum for Young Composers”.

www.ensemblealeph.com

Ensemble Modern

Et af Europas mest fremtrædende ensembler for ny kompositionsmusik. EM blev stiftet i 1980 og blev i 1987 omdannet til et selskab, hvor medlemmerne er medejere af ensemblet. Ensemble Modern er et fuldstændig demokratisk ensemble uden ensembleledelse eller programkomité. Alle beslutninger, programmæssige, strukturelle og økonomiske, bliver besluttet af ensemblet i fællesskab. Med turnéer i hele verden og samarbejder med en lang række centrale komponister – bl.a. Ligeti, Heiner Goebbels, John Adams og Helmut Lachenmann – har EM formået at holde sig på toppen siden begyndelsen for 35 år siden. Ensemble Modern holder til i Frankfurt am Main.

www.ensemble-modern.com

Ensemble Recherche

Ensemblet hører til i Freiburg i Tyskland og har eksisteret siden 1985. Ensemblet har uropført mere end 600 værker og optræder ud over deres koncertrækker og turnéer også med musikteater, ungdomskoncerter, komponist-kurser og i fællesskab med Freiburger Barockorchester afholder de Ensemble Akademie Freiburg. Ensemble Recherches repertoire strækker sig fra det sene 19. århundrede op til nutiden og de har indspillet en lang række cd’er. Ensemblet består af ni faste medlemmer

www.ensemble-recherche.de

Figura Ensemble

Figura Ensemble blev grundlagt i 1993 og har siden dengang stået for en lang række unikke koncerter, musikteateropførelser, pædagogiske projekter (bl.a. Små Komponister) og turnéer. Figura består af en arkitekt/scenograf (Filippa Berlund), en forfatter (Ursula Andkjær Olsen), en komponist (Peter Bruun), en mezzosopran (Helene Gjerris), en kontrabassist (Jesper Egelund, der også er ensemblechef), en klarinettist (Anna Klett) og en slagtøjsspiller (Frans Hansen). Der ud over har ensemblet haft en række huskomponister tilknyttet, i perioden 2014-16 er Timo Kreuser Figuras huskomponist.
Genremæssigt bevæger Figura sig fra tysk kabaret til uropførelser af bestilte værker.

www.figura.dk

Poing!

Norsk trio med besætningen akkordeon (Frode Haltli), kontrabas (Håkon Thelin) og saxofoner (Rolf-Erik Nystrøm). Trioen har sat sit præg på musiklivet i både hjemlandet og internationalt siden begyndelsen i 1999. Trioen har uropført en række værker og samarbejder gerne med musikere mange forskellige steder fra – både fysisk og musikalsk genremæssigt. Poing! har indspillet flere cd’er og var i 2011 kunstneriske ledere af Ultime Festival i Oslo.

www.haakonthelin.com/ensembles/poing.html

Soundinitiative

Soundinitiative blev grundlagt i 2011. De holder til i Paris, men består af 12 musikere fra mange forskellige lande. Soundinitiative har siden grundlæggelsen fokuseret på at opføre ny kompositionsmusik og de lægger vægt på de visuelle sider af opførelserne og interagerer gerne med rummet de spiller i og publikum i salen. Ensemblet optræder i forskellige størrelser alt efter værk og projekt.

www.soundinitiative.fr