Atelier Hotel Pro Forma

Atelier Hotel Pro Forma er en ny paraplyorganisation, der udgår fra det verdenskendte performanceteater Hotel Pro Forma, som under Kirsten Dehlholms kunstneriske ledelse har fået ry for at være en af de mest provokerende, inspirerende og innovative aktører inden for den eksperimenterende scenekunst. Atelier Hotel Pro Formas erklærede formål er at arbejde i globalt perspektiv med kunstnere fra hele verden og “skabe værker af unægtelig skønhed og kvalitet, som provokerer og inspirerer til nye erkendelser og ideer hos publikum og hos de involverede kunstnere.”

www.hotelproforma.dk/

Athelas Chamber Players

Athelas Sinfonietta Copenhagen er blandt de førende danske ensembler med speciale i ny musik og har siden grundlæggelsen i 1990 opført ca. 600 forskellige værker, hvoraf en stor del er uropførelser. Når musikerne fra Athelas Sinfonietta Copenhagen optræder i mindre grupper og uden dirigent, sker det under navnet Athelas Chamber Players. Der er mulighed for mange forskellige formationer, såsom blæserkvintet, strygekvartet og klavertrio. De mindre ensembler kommer ud i alle hjørner af det danske land, og spiller også i udlandet.

www.athelas.dk

Athelas Sinfonietta Copenhagen

Athelas Sinfonietta Copenhagen er blandt de førende danske ensembler og har opnået internationalt ry for deres fortolkninger af ny kompositionsmusik. Alle i og omkring ensemblet påtager sig med stor virkelyst at være talerør for avantgarden og den nyeste musik i forbindelse med koncerter, medvirken i operaforestillinger og på festivaler, internationale turneer og nyskabende projekter. Ensemblet har siden grundlæggelsen i 1990 opført ca. 600 forskellige værker, hvoraf en stor del er uropførelser. Athelas Sinfonietta Copenhagen er husensemble på Kulturværftet i Helsingør og drivkraften bag Athelas New Music Festival. Musikerne optræder også i mindre grupper under navnet Athelas Chamber Players og Athelas Blæserkvintet. Athelas Sinfonietta Copenhagens seneste cd’er er Per Nørgårds “Lygtemænd i byen” (2010) og Poul Ruders’ “Songs and Rhapsodies” (2011).

www.athelas.dk

Cikada Trio (NO)

Cikada Trio med den usædvanlige besætning fløjte, klarinet og klaver udspringer af Cikada Ensemble, som med sine ni medlemmer har været et af de mest anerkendte ensembler for samtidsmusik i Norge siden starten i 1989. Ligesom moderensemblet har Cikada Trio en ambition om at udvide repertoiret med bestillingsværker af nordiske og internationale komponister, samtidig med at trioen lægger vægt på, at de nye værker både fortjener og vokser ved gentagne opførelser. Cikada Trio turnerer regelmæssigt i hele Europa, samt i USA, Canada, Mexico og Australien.

www.cikada.no

Dansk Danseteater

Dansk Danseteater blev etableret i 1981 og er i dag et af Nordeuropas toneangivende kompagnier indenfor den moderne dans. Den engelske koreograf Tim Rushton har været kunstneriske leder siden 2001, og under hans ledelse har Dansk Danseteater udviklet sig til et kompagni på internationalt niveau, som har vundet adskillige priser. Repertoiret spænder fra store sceneproduktioner over friluftsarrangementer til mere intime forestillinger og samarbejdsprojekter med andre kunstnere. Der er rift om Dansk Danseteater, både i Danmark og internationalt, hvor kompagniet har opført forestillinger i mere end tyve lande i Europa, Nordamerika, Asien og Mellemøsten.

www.danskdanseteater.dk

Esbjerg Ensemble

Esbjerg Ensemble har nu i 40 år været med til at sætte standarden for kammermusik i Danmark. Ensemblet blev oprettet i 1967 som det første professionelle kammerensemble i Danmark og har siden begejstret et stort publikum med opførelser af traditionel og moderne kammermusik på højeste niveau, både i det sydvestjyske og nationalt og internationalt. Ensemblet er et af Danmarks fem basisenembler og har en særlig forpligtelse overfor ny musik. Esbjerg Ensemble består af 12 musikere fra hele verden, fordelt som blæserkvintet, strygekvintet, klaver og slagtøj.

www.esbjerg-ensemble.dk/

JACK Quartet (US)

Den amerikanske strygekvartet JACK Quartet er blevet tiljublet verden over for deres glødende engagement og “explosive virtuositet” i opførelsen af ny musik. Violinisterne Christopher Otto og Ari Streisfeld, bratschisten John Pickford Richards og cellisten Kevin McFarland dannede kvartetten allerede mens de var under uddannelse på Eastman School of Music. De har siden bestilt og uropført værker af adskillige af nutidens største komponister, bl.a. Helmut Lachenmann, György Kurtág, Matthias Pintscher, Georg Friedrich Haas, Wolfgang Rihm og Beat Furrer. I de næste to år spiller JACK Quartet bl.a. en række koncerter med verdenspianisten Maurizio Pollini.

jackquartet.com/

Lydenskab

Lydenskab er et musikerfællesskab bestående af seks klassiske musikere og en projektleder. Musikerne er uddannet fra solistklasserne på danske og europæiske konservatorier og arbejder nu med hovedsæde i Århus. Lydenskab præsenterer klassisk musik i nye rammer, bl.a. ved at give koncerter i nedlagte butikker og ved at benytte rekvisitter som interaktive drømmemaskiner, soundbugs og græs. Fællesskabets hovedformål er at nedbryde det klassiske koncertsalsbegreb og skabe en anderledes og nærværende formidling af den klassiske musik.

lydenskab.dk/

Madame Claude & Friends

Madame Claude Trio blev etableret i 1991 og består til daglig af Pia Kaufmanas på fløjte, Ida Speyer Grøn på bratsch samt Tine Rehling på harpe. Navnet er inspireret af Claude Debussy, der skrev det første værk for besætningen fløjte, bratsch og harpe – hans Sonate er da også med på gruppens cd “Music for Harptrio”. Per Nørgård har netop færdiggjort et nyt værk til Madame Claude: “Billet Doux”. I anledning af “Skygger og skikkelser” er Madame Claude udvidet med Sigrid Kongshøj-Munch, Iiris Tötterström, Ida Andersson og Laurits Dragsted, og harpenisten er Nina Schlemm.

Mogens Dahl Kammerkor

Mogens Dahl Kammerkor består af professionelle sangere, der er udvalgt blandt nordens dygtigste. Både i koncertsammenhæng og på de tre anmelderroste ”North”-cd-udgivelser excellerer koret med glasklar intonation, dynamisk indlevelse og sangernes store individuelle kvaliteter. Mogens Dahl har dirigeret en lang række kor og orkestre siden 1982, og har bl.a. været dirigent og syngemester ved Den Jyske Opera fra 1991-2006 og lektor i direktion ved Aalborg Universitet fra 1982-2006. De seneste år har været præget af successen med Mogens Dahl Koncertsal på Amager og Mogens Dahl Kammerkor.

www.mogensdahlkammerkor.dk/

New Jungle Orchestra

New Jungle Orchestra er uløseligt forbundet med Pierre Dørge, der stiftede det utraditionelle jazzorkester i 1980. Både hvad angår genrer og landegrænser er New Jungle Orchestra grænseoverskridende. Musikerne skaber deres eget dadaistiske og ofte humoristiske univers ved at forene jazzen med impulser fra asiatisk, afrikansk og europæisk musik og med, hvad de selv kalder “galskab i almindelighed”. Landegrænserne har orkestret for længst overskredet ved at optræde over hele verden og vinde anerkendelse for deres helt unikke form for verdensmusik.

www.newjungleorchestra.com/

Stavanger Symfoniorkester (NO)

Stavanger Symfoniorkester blev stiftet i 1938 og har siden udviklet sig til en af landets fremmeste kulturinstitutioner. De senere år har orkestret tillige vakt opsigt i europæisk musikliv med et særligt fokus på tidlig og nutidig musik og en lang række cd-udgivelser af norsk musik på selskabet BIS, bl.a. de samlede orkesterværker af Harald Sæverud, Geirr Tveitt og Fartein Valen. Orkestret har samarbejdet med internationalt berømmede dirigenter som Steven Sloane og Fabio Biondi, men også med jazzmusikere som Herbie Hancock og Joe Zawinul.

www.sso.no/

Storstrøms Kammerensemble

Storstrøms Kammerensemble blev etableret i 1991 som basisensemble for Sydsjælland og Lolland-Falster. Ensemblets mange koncerter omfatter både den klassiske kammermusiks kernerepertoire og en række kunstneriske produktioner, der arbejder på tværs af genrer og kunstformer – det være sig koncerter med jazzsangerinden Cæcilie Norby, samarbejder med skuespillere som Vigga Bro og Lars Bom eller projekter med dans og billedkunst. Ensemblet holder til på herregården Fuglsang, hvor deres årlige kammermusikfestival finder sted hver sommer.

www.chamberplayers.dk/

TM+ (F)

Siden TM+ gav sin første koncert i 1986, har det franske ensemble gjort sig gældende fra Helsinki i nord til Rio de Janeiro i syd som førende fortolkere af værker fra det 20. og det 21. århundrede - men også med koblinger til tidligere tiders klassiske musik. Ensemblet består af en kerne af 23 musikere samt 15 fast tilknyttede gæstemusikere, som gør det muligt at spille værker for de mest forskelligartede besætninger. Fra begyndelsen har ensemblets kunstneriske leder været komponisten og dirigenten Laurent Cuniot.

www.tmplus.org/web/

Trio Zoom

Med instrumenterne klaver, saxofon og slagtøj er Trio Zoom et klassisk ensemble, der forener en stor kærlighed til og respekt for den klassiske tradition med en ambition om at formidle traditionen med friskhed, innovativ lyd og et stærkt visuelt udtryk. Trioen finder desuden inspiration i nye og gamle folkloristiske strømninger fra bl.a. Østen, Balkan og Argentina. Trio Zooms tre medlemmer Tanja Zapolski, Stefan Baur og Ying-Hsueh har tilsammen en international profil med Danmark som base og med rødder i Rusland, Ukraine, Taiwan og Kina.

www.zoommusic.dk/

Århus Sinfonietta

Århus Sinfonietta kom til verden i 1990 og har siden været med til at sætte dagsordenen for ny dansk kompositionsmusik. Århus Sinfonietta er både en base for den del af musikmiljøet, som formidler samtidsmusik, og et laboratorium for unge komponister. Udover en lang række koncerter rundt omkring i Danmark, er det også blevet til flere anmelderoste cd’er, der dokumenterer især nulevende danske komponisters arbejde med sinfonietta-genren. I 2005 blev Århus Sinfonietta udnævnt til specialensemble.

www.sinfonietta.dk/