Athelas Sinfonietta Copenhagen

Athelas Sinfonietta Copenhagen er blandt de førende danske kammerensembler og har opnået internationalt ry for deres fortolkninger af ny kompositionsmusik. Koncerter, medvirken i operaforestillinger og på festivaler, internationale turneer, cd-indspilninger og en fantasifuld programlægning har gjort Athelas til en markant institution. Athelas Sinfonietta Copenhagen har siden grundlæggelsen i 1990 opført ca. 600 forskellige værker, hvoraf en stor del er uropførelser. Ensemblet har samarbejdet med en række fremtrædende solister, dirigenter og komponister som fx Per Nørgård, Steve Reich, Heiner Goebbels, Arvo Pärt, David Lang, Thomas Adès og Pierre-André Valade. Athelas Sinfonietta Copenhagen er husensemble på Kulturværftet i Helsingør og drivkraften bag Athelas New Music Festival. Ensemblets seneste cd er Per Nørgårds “Lygtemænd i byen” (2010).
Når musikerne fra Athelas Sinfonietta Copenhagen optræder i mindre grupper og uden dirigent, sker det under navnet Athelas Chamber Players. Der er mulighed for mange forskellige formationer, såsom blæserkvintet, strygekvartet og klavertrio. De mindre ensembler kommer ud i alle hjørner af det danske land, og spiller også i udlandet.

www.athelas.dk

Concerto Copenhagen

Siden Concerto Copenhagen, også kaldet CoCo, blev grundlagt i 1991, har ensemblet udviklet sig til et af verdens førende orkestre inden for deres felt: tidlig musik spillet på historiske originalinstrumenter. Concerto Copenhagen har spillet til festivaler og koncerter over hele verden og udgivet adskillige cd-indspilninger. Blandt solisterne, der har samarbejdet med Coco, er Emma Kirkby, Anne Sofie von Otter og Andreas Scholl. For Det Kongelige Teater medvirker Concerto Copenhagen i en årlig operaproduktion – af disse er Händels “Julius Casar” og “Partenope” udkommet på dvd. Siden 1999 har den internationalt anerkendte dirigent og cembalist Lars Ulrik Mortensen været leder af orkestret.

www.coco.dk

musikFabrik (DE)

Når Kölns berømmede kammerensemble musikFabrik indtager Athelas-festivalen, har de netop medvirket i den længe ventede uropførelse af Karlheinz Stockhausens mastodont-opera “Sonntag” fra cyklussen “Licht”. Det siger noget om musikFabriks ry som et af verdens førende ensembler inden for ny musik. En musikFabrik er “et sted, hvor ny musik bliver til”: Mange værker komponeres specielt til ensemblet og opstår i nært samarbejde med komponisterne. Udover Stockhausen har musikFabrik bl.a. samarbejdet med komponister som Heiner Goebbels, Harrison Birtwistle, Olga Neuwirth og Mauricio Kagel. musikFabriks repertoire sprænger ofte rammerne for traditionel kammermusik og inkluderer film, litteratur, dans og teater. Ensemblet har sit eget tv-program på WDR og spiller hvert år over 100 koncerter verden over.

musikFabrik støttes af delstaten Nordrhein-Westfalen.

www.musikfabrik.eu

Figura Ensemble

FIGURA Ensemble består af komponisten Peter Bruun, forfatteren Ursula Andkjær Olsen, grafikeren Filippa Berglund, mezzosopranen Helene Gjerris, slagtøjsspilleren Frans Hansen, klarinettisten Anna Klett og kontrabassisten Jesper Egelund. Hver især er de syv kunstnere blandt landets mest profilerede. Dette kreative kraftcenter har udfoldet sig gennem de seneste 17 år, blandt andet med forestillingerne “MIKI Alone”, “Er jeg ikke Don Quixote?” og operaen “4 Vinkler på Medea” i 2010. FIGURA Ensemble blev i 2009 belønnet med en Reumert for musikforestillingen “Historien om en mor” som årets børneteaterforestilling.

www.figura.dk

Theatre of Voices

Theatre of Voices blev grundlagt af Paul Hillier i 1990 og har vundet ry som et af Europas bedste vokalensembler. Theatre of Voices giver koncerter over hele verden med et repertoire, der rækker fra middelalderen til nutiden – fra Perotin og Dowland til mange af nutidens største komponister som Berio, Pärt, Reich, Cage og Stockhausen. I 2009 førsteopførte ensemblet den kinesiske komponist Liu Solas “The Afterlife of Li Jiantong” i Londons Barbican Centre og Københavns Takkelloftet. Blandt korets cd-udgivelser er “Cries of London” med engelsk renæssance-musik, Buxtehudes skandinaviske kantater og Stockhausens “Stimmung”. I 2010 vandt Theatre of Voices en Grammy for “The Little Match Girl Passion”, David Langs storslåede værk inspireret af Bachs passioner og H.C. Andersens eventyr.

www.paulhillier.net

Ensemble Midtvest

Ensemble MidtVest blev etableret i 2002 og består af en strygekvartet, en blæserkvintet og klaver. Med denne alsidige og mangefarvede besætning er det primære formål at formidle et bredt repertoire af klassiske musikværker. Udover at spille traditionelle kammerkoncerter, præsenterer Ensemble MidtVest den klassiske musik i utraditionelle rammer. Ensemblets projekter involverer jævnligt andre musikalske genrer og kunstarter. Fx har ensembet spillet jødisk og arabisk folkemusik med Henrik Goldschmidt og The Middle East Peace Orchestra.
Ensemble MidtVest finansieres af Kunstrådets Musikudvalg samt af de fire kommuner Herning, Holstebro, Ikast-Brande og Struer.

www.ensemblemidtvest.dk

Aventa Ensemble (CA)

Aventa Ensemble er Canadas førende ensemble inden for ny musik, kendt for deres ambitiøse programlægning og høje kunstneriske niveau. Ensemblet bestiller ofte nye værker hos både canadiske og udenlandske komponister og har førsteopført mere end 80 værker rundt omkring i verden. På cd har Aventa bl.a. udgivet værker af Gilles Tremblay. I 2011-12 skal Aventa Ensemble bl.a. førsteopføre Gavin Bryars’ nye opera “Anyone can see I love you” med den færøske sanger Eivør Pálsdóttir som Marilyn Monroe.

www.aventa.ca

Ensemble Opera Nova (CH)

Ensemble Opera Nova blev dannet i begyndelsen af 1990erne af medlemmer af Opernhaus Zürichs orkester. Ensemblets koncerter former sig ofte som portrætter af komponister af ny musik, ikke mindst fra hjemlandet Schweiz. Ensemblets success har ført til adskillige koncerter og festivaloptrædender i udlandet, fx Wien, Paris, Moskva og hyppige besøg i Latin-Amerika. Pianisten og komponisten Jean-Jacques Dünki har været ensemblets leder siden 2005.

Storstrøms Kammerensemble

Storstrøms Kammerensemble er basisensemble for Sydsjælland og Lolland-Falster. Ensemblets mange koncerter omfatter både den klassiske kammermusiks kernerepertoire og en række kunstneriske produktioner, der arbejder på tværs af genrer og kunstformer – det være sig koncertproduktioner med jazztrompetisten Palle Mikkelborg, samarbejder med skuespillere som Vigga Bro eller projekter med dans eller billedkunst. Ensemblet holder til på herregården Fuglsang, hvor deres årlige kammermusikfestival finder sted d. 18-22. august, i år med temaet “Den tyske forbindelse”.

www.chamberplayers.dk

Esbjerg Ensemble

Esbjerg Ensemble har nu i 40 år været med til at sætte standarden for kammermusik i Danmark. Ensemblet blev oprettet i 1967 som det første professionelle kammerensemble i Danmark og har siden begejstret et stort publikum med opførelser af traditionel og moderne kammermusik på højeste niveau, både i det sydvestjyske og nationalt og internationalt. Ensemblet er et af Danmarks fem basisenembler og har en særlig forpligtelse overfor ny musik. Esbjerg Ensemble består af 12 musikere fra hele verden, fordelt som blæserkvintet, strygekvintet, klaver og slagtøj.

www.esbjerg-ensemble.dk

Århus Sinfonietta

Århus Sinfonietta kom til verden i 1990 og har siden været med til at sætte dagsordenen for ny dansk kompositionsmusik. Århus Sinfonietta er både en base og et holdepunkt for den del af musikmiljøet, som formidler samtidsmusik, og et laboratorium for unge komponister. Udover en lang række koncerter rundt omkring i Danmark, er det også blevet til flere anmelderoste cd’er, der dokumenterer især nulevende danske komponisters arbejde med sinfonietta-genren. I 2005 blev Århus Sinfonietta udnævnt til specialensemble.

www.sinfonietta.dk

squib-box

squib-box blev grundlagt af Adam de la Cour, Neil Luck and Federico Reuben som et kunstnerkollektiv, der helliger sig produktionen og udbredelsen af avantgarde-musik uanset genre. squib-box udgiver også musik på nettet.

www.squib-box.com