Fredag den 30. maj kl. 18:45, Foran Republique, Østerfælled Torv

Åbningsevent: “Havblik”

Foran indgangen til Festivalscene

Et stille hav. Blik stille. To plader af aluminium, der er det modsatte af stille. De er lydgivere. De sender havets lyde – menneskeskabte såvel som naturens egne – ud på landjorden.

Program

Hans Peter Stubbe Teglbjærg (f. 1963)

Havblik (2012)

 


Installationen kan opleves alle dage under festivalen

Fredag den 30. maj kl. 19:30, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

Åbningskoncert: Athelas Sinfonietta Copenhagen

Velkommen til KLANG 2014 og Athelas Sinfonietta Copenhagen!

DIRIGENT: Pierre-André Valade

Første koncert sætter fokus på et af de navne, der kommer til at dukke op flere gange under festivalen, nemlig Niels Rønsholdt: Sanselighed af både den blide og den overraskende slags. De to uropførelser er af komponister med meget forskelligt udtryk; en dansk af Lasse Schwanenflügel Piasecki og en fra Singapore af Diana Soh, som før har været på Athelas repertoire. Sohs værk zoomer længere og længere ind på klangenes detaljer. Endelig opføres Danmarkspremieren på Johannes Kreidlers både visuelt og klangligt stærke værk Living in a Box. En koncert med stort vingefang og et bredt musikalsk udtryk.

Program

Niels Rønsholdt (f. 1978)

Al-Aqsa (The Furthest) (2008)

Die Wanderin (2007)


Lasse Schwanenflügel Piasecki (f. 1981)

Gemmer mig for Rosetta (Hiding for Rosetta) (2014)

– UROPFØRELSE*


Diana Soh (SG, f. 1984)

un-deux-trois-quatre-cinq

– UROPFØRELSE**


– Pause –


Johannes Kreidler (DE, f. 1980)

Living in a box (2010)

– DANSK FØRSTEOPFØRELSE

 

Koncerten optages af DR P2 til senere udsendelse

 

* Bestilt af Athelas Sinfonietta Copenhagen med støtte af

** Bestilt af KLANG, Athelas Sinfonietta Copenhagen og Bit 20 Ensemble / Norsk Kulturåd

Fredag den 30. maj kl. 22:00, Festivalcafé, Republiques foyer på Østerfælled Torv 37

“Old School” Avantgarde 1

Vor tids komponister står på skuldrene af de gamle avantgardister. I hele festivalperioden vil man kunne høre værker af nogle af de største komponister fra det 20. århundrede, opført af nogle af de mest talentfulde unge danske musikere

Berios række af hundesvære soloer, der alle bærer titlen Sequenza, er udtryksfulde og ekstreme værker. Violinsequenzaen er sprængfuld af ægte virtuose gesti. Det fyger med dobbeltgreb, lange melodilinjer, triller og spring. Al den forrygende virtuositet og de storladne gesti giver dog også plads til desperation, aggressive udbrud og en vis indad-vendthed undervejs.

Program

Luciano Berio (IT, 1925-2003)

Sequenza VIII for violin solo (1976)

Luiza Labouriau – violin

 

Koncerten starter efter aftenens sidste koncert på festivalscenen og kan opleves ved fremvisning af billet fra festivalscenen samme dag eller ved betaling af entré i døren - 20 kr.

 

”Old School” Avantgarde serien gennemføres i samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Lørdag den 31. maj kl. 20:00, DR Koncerthuset, Studie 2

DR UnderholdningsOrkestret & SCENATET

KLANG i DR Koncerthuset!

 

DIRIGENT - Jonathan Stockhammer

 

KLANG goes symphony – med DR UnderholdningsOrkestret og SCENATET præsenterer festivalen for første gang et koncertprogram for fuldt orkester. DR UnderholdningsOrkestret kalder koncerten ”Avantgardistisk Afdansningsbal”. Koncerten må dog i højere grad forventes at være gribende, rørende, intim og delikat end egentlig dansebals-musik. Mignon (sød på fransk, men samme ord som minne=kærlighed på hollandsk og minde på dansk) – en ny klaverkoncert af anelsernes mester, Bent Sørensen, fulgt af en ny og større udgave af Rønsholdts ultrasarte og pinagtigt sårbare forførelseskunst i Me Quitte.
 

Program

Bent Sørensen (f. 1958)

Mignon (2013-2014)

– UROPFØRELSE

Katrine Gislinge - piano


Niels Rønsholdt (f. 1978)

Me Quitte (2013)

Frederik Munk Larsen - guitar
Sven Micha Slot - piano
Niels Rønsholdt & Kira Skov - vokal

Søndag den 1. juni kl. 19:30, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

FIGURA Ensemble: “Wesenheit ab Wesenheit”

En helhedskoncertoplevelse om Den kolde krig, spionage og isolationsfængsling

Værket tager udgangspunkt i digtsamlingen Isolationsdigte, som den østtyske spion Jörg Meyer skrev, mens han sad isolationsfængslet i Danmark. Værket søger at trænge ind i nogle af de bivirkninger, som er forbundet med at være isoleret fra omverden. Det er ensomheden, men ligeså meget de psykiske tilstande man oplever efter lang tids isolation: skizofreni og angst. Det er det, musikken forsøger at ramme. Lidt som en blind person famler Meyer efter lydene rundt omkring sig, fra personer, biler og fugle, og oversætter dem til imaginære, levende billeder. Det er allerede dér en slags konkretlydskomposition, som drømmer sig ud af fængselscellens murer og tremmer.

Program

Nicolai Worsaae (f. 1980)

Wesenheit ab Wesenheit (2014)

 

Koncerten er støttet af Østerbro Lokaludvalg og Dansk Komponist Forenings Produktionspulje og KODA's nationale midler

 

Søndag den 1. juni kl. 21:00, Festivalcafé, Republiques foyer på Østerfælled Torv 37

“Old School” Avantgarde 2

Vor tids komponister står på skuldrene af de gamle avantgardister. I hele festivalperioden vil man kunne høre værker af nogle af de største komponister fra det 20. århundrede, opført af nogle af de mest talentfulde unge danske musikere.

Tætvævede lag af tonehøjder, varigheder og dynamiske udsving mm. er det materiale In Freundschaft er bygget af. En stram komposition, med styr på hver detalje af muligt udtryk. Typisk Stockhausen. Og lige så typisk er den særlige kvalitet af nysgerrighed og fremdrift i det musikalske udtryk. Avantgarde med et meget menneskeligt ansigt.

Program

Karlheinz Stockhausen (DE, 1928-2007)
In Freundshaft (1977)
Søren-Filip Hansen – Clarinet

 

Koncerten starter efter aftenens sidste koncert på festivalscenen og kan opleves ved fremvisning af billet fra festivalscenen samme dag eller ved betaling af entré i døren - 20 kr.

 

”Old School” Avantgarde serien gennemføres i samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Mandag den 2. juni kl. 19:30, Festivalscene, Republiques, Østerfælled Torv 34

Defunensemble

Det unge finske ensemble opfører elektroakustiske værker på højeste niveau!

Der er figurer og dukker gemt i Defunensembles koncertprogram. Haapanens værk bygger på fascination af bl.a. Hans Bellmers dukker, og Kiyamas værk er inspireret af nordisk dødsmetal. I Jodlowskis Dialog – No Dialog optræder klanglige figurer – en fløjte og en stemme – der prøver at kommunikere. Rock-klange, elektronik, en verden af ny lyd åbner sig i programmet. Det er ikke et koncertprogram der lægger op til en tilbagelænet hyggestund – snarere urolig energi på kanten af stolesædet.
 

Program

Pierre Jodlowski (FR, f. 1971)

Dialog – No Dialog (1997)


Perttu Haapanen (FI, f. 1972)

Doll Garden (2013)


Hikari Kiyama (JP, f. 1983)

Death Metal Rock with Head Bang (2013)


Peter Ablinger (AT, f. 1959)

Book of Returns (2014)

– UROPFØRELSE


Sami Klemola (FI, f. 1973)

Feed (2013)

Mandag den 2. juni kl. 21:00, Festivalcafé, Republiques foyer på Østerfælled Torv 37

“Old School” Avantgarde 3

Vor tids komponister står på skuldrene af de gamle avantgardister. I hele festivalperioden vil man kunne høre værker af nogle af de største komponister fra det 20. århundrede, opført af nogle af de mest talentfulde unge danske musikere.

Toner der bliver spillet så hurtig, at det opfattes som et kontinuum af lyd. Som en lang fortløbende lydbølge. Afsindigt krævende for cembalisten, der skal spille ved tophastighed i omkring fire minutter. For lytteren er Continuum en adrenalinpumpe af et musikværk, der udfordrer rytmisk stabilitet og formforståelse og på sin vis bringer stemningen fra sportsbegivenheder ind i koncertsalen. Exhilarating er det ord, englænderne bruger.
Hungarian Rock er 10 år yngre end Continuum og er en slags flabet lillesøster. Hungarian Rock er en rytmisk legende og knivskarp forvandlingskugle, der glitrer af free-jazz, improvisation, Chopin, passacaglia, fjolleri og pludselig død.

 

Program

György Ligeti (HU/AT, 1923-2006)

Continuum (1968)

Hungarian Rock (1978)

Babett Hartmann – cembalo

 

Koncerten starter efter aftenens sidste koncert på festivalscenen og kan opleves ved fremvisning af billet fra festivalscenen samme dag eller ved betaling af entré i døren - 20 kr.


”Old School” Avantgarde serien gennemføres i samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Tirsdag den 3. juni kl. 16:00, Festivalcafé, Republiques foyer på Østerfælled Torv 37

Seminar: “Modernisme, politik og det steds-specifikke”

I samarbejde med KLANG og Goethe-Institut Dänemark inviterer magasinet Seismograf/DMT og Københavns Universitet til et seminar om nutidige tendenser i ny tysk musik og lydkunst. Det bliver musik-teori og samtidsforskning på højeste niveau i godt selskab m

Tysk indflydelse var længe et kontroversielt emme i danske ny-musikkredse, og længe var det god tone at mene, at ny dansk musik, hvor mangfoldig og udefinerbar, den end måtte være, i det mindste kunne kendes ved ikke at være tysk. Dette til trods for den aldrig fraværende inspiration fra tyske kunstnere. Det tyske i musikken var i de dage for det meste sat lig en stærk modernistisk position med Adornos ånd svævende over vandene. Det ændrede sig med tiden, og ikke mindst efter murens fald, hvor mange begyndte at få øje på de stærke tyske avantgardescener, herunder ikke mindst den ny lydkunst-scene i Berlin.

Ved seminaret " Modernisme, politik og det stedsspecifikke" ser vi på sagerne fra tyske og danske perspektiver.

Dr. Kersten Glandien, fortæller om lydkunstscenerne i Berlin fra 1970erne og frem til i dag. Musikkritikeren Henrik Friis spørger, hvad der skete den radikale tyske modenisme efter Lachenmann og Spahlinger. Svarene søges bl.a. gennem en analyse af Spahlingers betydning for den danske komponist Simon Steen-Andersen.
Den tyske komponist Johannes Kreidler taler om de sidste 15 års udvikling i tysk ny musik og præsenterer sin analyse af periodens æstetiske, tekniske og diskursive forandringer.

Seminaret er arrangeret og ledes af Sanne Krogh Groth (RUC, Seismograf/DMT) og Søren Møller Sørensen (KU). Det afholdes på engelsk og er blevet til i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark.

Program

Dr. Kerstin Glandien (UK/DE)
Johannes Kreidler, komponist (DE)
Henrik Friis, musikkritiker (DK)
M. fl.

 

Det er gratis at deltage ved seminaret, og alle er velkomne!

 

Seminaret er arrangeret af Søren Møller Sørensen (KU) og Sanne Krogh Groth (RUC & Seismograf/DMT) i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark

Tirsdag den 3. juni kl. 19:30, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

Athelas Sinfonietta Copenhagen

Ensemblet spiller sprøde værker for få instrumenter, elektronik og skarp præcision.

Dirigent: Casper Schreibner

Grafiske notationsminiaturer – det er undertitlen på Kreidlers Sheet Music. Kort, intenst og fokuseret. De to sidste ord passer også på de næste værker i programmet. De korte glimt i Kreidlers andet værk Shutter Piece, de sarte lyde og rytmerne hos Bauckholt og en kort filmsekvens med et nys, der inspirerer til et værk filmisk tætklippet mellem akustisk og computergenereret lyd hos Hurt. Legetøj, klaver og lydoptagelser skaber lyduniverset i Hodkinsons værk. En koncert med danske og tyske toner vævet grundigt sammen. Athelas Sinfonietta Copenhagens medlemmer i mindre konstellationer, lyd, elektronik, billede, tysk, dansk, kort, intenst, fokuseret.
 

Program

Johannes Kreidler (DE, f. 1980)

Sheet Music (video) (2013)


Carola Bauckholt (DE, f. 1959)

Treibstoff (1995)


Leopold Hurt (DE, f. 1979)

Fred Ott’s Sneeze (2011)

 

Juliana Hodkinson (f. 1971)

When the Wind Blows (2009)


Johannes Kreidler

Shutter Piece (2013)

 

Koncerten gennemføres i samarbejde Goethe-Institut Dänemark


With the support of the Culture Programme of the European Union

Tirsdag den 3. juni kl. 21:30, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

Rei Nakamura

En stemme, et udsagn optaget og udsendt via cd i samspil med et klaver. Sådan er det enkle koncept i Voice and Piano af Peter Ablinger. Det store work-in-progress skal ende med at indeholde 80 stemmer, eller stykker, der tilsammen laver en overvældende stor cyklus. Mach Sieben af Michael Beil foregår forlæns og baglæns på samme tid. Musikken er spejlet og omvendt - og performeren filmet og omvendt. På samme tid. ”Musik er tid gjort hørbar” skriver Klaus Lang om sin egen musik. Tid, der kan sanses – denne gang i form af klaverpræludier. Kreidlers Study er komponeret for klaver og audio- og video-playback. Rei Nakamura uropførte Study i november 2011.
 

Program

Johannes Kreidler (DE, f. 1980)

Study (2011)

 

Peter Ablinger (AT, f. 1959)

"Voices and Piano" (siden 1998)

Nr 48. Marina Abramovic – UROPFØRELSE

Nr 49. Setsuko Hara – UROPFØRELSE


Klaus Lang (AT, f. 1971)

6 Preludes (2011)


Michael Beil (DE, f. 1963)

Mach Sieben (2000, originalversion)

Onsdag den 4. juni kl. 19:30, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

Trio Con Brio Copenhagen

Velkommen til en tur i drømmeland! Danmarks bedste trio byder her på værker af den ældre generation af nulevende danske komponister.

Fire værker, der lever i nattens mørke eller drømmens lys. Fragmenter (efter drømmen). Nørgård beskriver musikken som vage, stemningsfulde ”beretninger”.
Phantasmagoria er et skyggespil. For mig et skyggespil i mørke, hvor konturer af personer og musik – stemmer og instrumenter – danner eventyr bag hinanden.” Ordene er Bent Sørensens. Skygger af andre værker; instrumenter, der skygger for hinanden. Skyggespil og drømmesange. Hans Abrahamsens Traumlieder bygger på tidligere værker, med indbygget sørgemarch, blues og arabesque. Titel og materiale til Moments Musicaux er lånt fra Schubert. En rystet pose med musikalske øjeblikke fra Schubert sat sammen af Pelle Gudmundsen-Holmgreen.
 

Program

Per Nørgård (f. 1932)

Trio Breve – Three Fragments (After the dream) (2013)


Bent Sørensen (f. 1958)

Phantasmagoria (2007)


Hans Abrahamsen (f. 1952)

Traumlieder (2009)


Pelle Gudmundsen-Holmgreen (f. 1932)

Moments Musicaux (2006)

 

Koncerten støttes af Dansk Musiker Forbund

Onsdag den 4. juni kl. 21:30, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

DissonArt Ensemble

Det kraftfulde græske ensemble har ambitionen om at formidle græsk musik til udlandet og tage international musik med hjem. Denne koncert favner begge dele.

En gennemeuropæisk koncert med ensemble fra Grækenland og komponister født i Danmark, Italien, Spanien, Schweiz og Østrig. Den rent lydlige kvalitet og klangens stoflighed kommer til at trænge sig op til publikum i løbet af koncerten. Ikke nødvendigvis som støj eller kraftig lyd, men måske nærmere som invitation til at dykke ned i lydenes verden. I Sciarrinos sanselige kammermusik, i Furrers kølige, itugåede glas og i Rønsholdts inderlige lydkraft.
 

Program

Niels Rønsholdt (f. 1978)

Fear and loath in g minor (2013)

– UROPFØRELSE*


Oliver Rappoport (ES, f. 1980)

Preludio (2013)


Salvatore Sciarrino (IT, f. 1947)

Omaggio a burri (1995)


Beat Furrer (CH/AT, f. 1954)

Retour an dich (1986)


Christoph Herndler (AT, 1964)

vom Festen, das Weiche (2007)

 

Koncerten gennemføres med støtte fra Onassis Cultural Centre - Athens

 

* Bestilt af KLANG med støtte fra

Onsdag den 4. juni kl. 23:00, Festivalcafé, Republiques foyer på Østerfælled Torv 37

“Old School” Avantgarde 4

Vor tids komponister står på skuldrene af de gamle avantgardister. I hele festivalperioden vil man kunne høre værker af nogle af de største komponister fra det 20. århundrede, opført af nogle af de mest talentfulde unge danske musikere

Soloslagtøjsværk, der med stor effekt arbejder med minimalt materiale. Instrumentationen består udelukkende af trommer og woodblocks, og lyden er knastør og præcis. Begyndelsen er stram og svingende og danner til at begynde med en art ramme, hvor der bliver hældt mere og mere musikalsk materiale ned i. Spændingen mellem det stramme og det vilde er – som altid – et frugtbart møde hos Xenakis også i Rebonds.

Program

Iannis Xenakis (GR/FR, 1922-2001)
Rebonds (1988)
Maciej Swinoga – slagtøj

 

Koncerten starter efter aftenens sidste koncert på festivalscenen og kan opleves ved fremvisning af billet fra festivalscenen samme dag eller ved betaling af entré i døren - 20 kr.

 

”Old School” Avantgarde serien gennemføres i samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Torsdag den 5. juni kl. 20:00, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

Simon Løffler

Goes solo!

Til KLANG 2014 har Simon Løffler stillet sig selv den vanskelige opgave at lave et solostykke for sig selv. Simon Løffler forsøger altid at starte helt forfra, når han skal skrive musik, for at prøve at nå frem til nogle grundlæggende præmisser. Det kan være musik hørt gennem tænderne, legetøjsinstrumenter, lys som medspillende instrument eller en pianist med vanter. Det er overraskende og sanselig musik,
når komponisten hedder Simon Løffler.
 

Program

Simon Løffler (f. 1981)

– UROPFØRELSE

 

Projektet er støttet af Dansk Komponist Forenings Produktionspulje og KODA's Nationale Midler

Torsdag den 5. juni kl. 21:30, Festivalscene, Republique, Østerfælled Torv 34

Mivos Quartet

Amerikanske Mivos Quartet er allerede stærkt efterspurgte med deres virtuose tilgang til formidling af ny musik. På KLANG præsentere de nye værker af amerikanske og danske komponister.

Den amerikanske strygekvartet Mivos Quartet spiller helt nye værker af amerikanske og danske komponister. Alex Minceks kvartet har undertitlen: ”lift – tilt – filter – split”; – løft, vælt, filtrer, del. Atmende Steine, livsånde i livløse sten, er en sart strygekvartet af Martin Stauning. Mark Bardens Nocturne er tre kontrastrige, energiske satser – ikke udelukkende en rolig nattesang. Kvartettens andet danske værk er af Lasse Schwanenflügel Piasecki; en strygekvartet der oprindelig blev uropført af Arditti Kvartetten, og som indeholder tre satser: 1. Energetic 2. Enamored 3. Aggressive.
 

Program

Martin Stauning (f. 1982)

Atmende Steine (2013)


Alex Mincek (US, f. 1975)

String Quartet No.3 (2010)


– Pause –


Mark Barden (US, f. 1980)

Nocturne for String Quartet (2013)


Lasse Schwanenflügel Piasecki (f. 1981)

Vicki dreamed she was Madeleine (2006)

Torsdag den 5. juni kl. 22:30, Festivalcafé, Republiques foyer på Østerfælled Torv 37

“Old School” Avantgarde 5

Vor tids komponister står på skuldrene af de gamle avantgardister. I hele festivalperioden vil man kunne høre værker af nogle af de største komponister fra det 20. århundrede, opført af nogle af de mest talentfulde unge danske musikere.

Radio Music er en størrelsesmæssig fleksibel komposition for radio-apparater, hvor partituret angiver kHz mellem 55 og 156, som performerne så skal finde på de medbragte radioapparater. Værket er bygget på tilfældighedsprincipper; kompositionen skabes af de programmer eller den støj, der findes på de definerede frekvenser på det givne tidspunkt.
 

Program

John Cage (US, 1912-1992)

Radio Music (1956)

Jeppe Ernst og Martin Stauning

 

Koncerten starter efter aftenens sidste koncert på festivalscenen og kan opleves ved fremvisning af billet fra festivalscenen samme dag eller ved betaling af entré i døren - 20 kr.


”Old School” Avantgarde serien gennemføres i samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium