Foto: Manfred Daams & Thomas Sawer

Egyptisk/tysk musik med stemmen i fokus

KLANG I ALICE/ My voice, your voice, our voice

Alice

8/6 2019, 20:00

Nørre Allé 7
2200 København

Billetter

My voice, your voice, our voice

”My voice, your Voice , our Voice” er et egyptisk-tysk samarbejdsprojekt med den menneskelige stemme i fokus. Projektet har til formål at bringe kulturer tættere sammen gennem brug og udforskning af arabiske og europæiske sprog. Sangerinden og instrumentalisten Kamilya Jubran er stemmen der samler denne begivenhed.

Georges værk handler om døden, sådan som hun blev inspireret til at tænke over den, da hun var tæt på den koptiske menighed i Kairo. Jesu død på korset, terrorbomning af koptiske kirker, verdens råddenskab og tanker om askese ligger alt sammen bag hendes værk og valg af titel.

Seidl modstiller sangeren og instrumentalisterne i The Only Way Is Up, Baby. Musikerne spiller opadstræbende skalaer enstemmigt, som man kan møde det i den arabiske tradition, hvor flere instrumenter spiller samme melodi. Men skalaerne er ikke arabiske. Overfor disse fælles, sammenbundne musikere findes solisten, der bevæger sig musikalsk frit.

Muntendorfs Keep Quiet and Dance fokuserer på revolution eller forandring. Den indvendige, personlige revolution og den samfundsændrende, udadvendte. Hun nævner to kvinder som inspirationspunkter i tankerne om forandring og revolution: Den egyptiske læge, psykiater, forfatter og feminist Nawal El Saadawi og Elektra fra den græske mytologi.

Hujairys Nosebleed er et performanceværk, hvor musikerne spiller ud fra enkelte instruktioner, men eller er frie til at spille intuitivt. Imens fortæller en af musikerne om et minde Hujairy har beskrevet. Det arabiske sprog gør brug af stød, ligesom dansk for øvrigt. På arabisk er stødet endda repræsenteret ved et bogstav: Hamza. Komponisten forklarer at hamza antager forskellige former alt efter, hvor bogstavet optræder. Musikken er inspireret af dette og bygget op af lange toner og accenter.

KLANG i Alice

Musik er det universelle sprog, musikkens sprog har ingen grænser – de åbenlyse klicheer står i kø, og vi ved godt, at de ikke er helt rigtige. Selvfølgelig er musikken forskellig jorden over, selvfølgelig er musikkulturerne og måderne vi lytter til musik helt forskellige. En ting er dog fælles for os alle sammen: vi laver alle musik. I KLANG i Alice tager KLANG Festival sammen med bl.a. Athelas Sinfonietta et skridt ud i verden, for at møde nogle af de andre måder den nye musik lyder på uden for den lille vestlige kulturkreds. Derfor er festivalen til disse koncerter også rykket til spillestedet Alice, der huser verdensmusikken i alle dens mangfoldigheder.


Program

Jacqueline George: Death Proofs Eternity
Hannes Seidl: The Only Way is Up, Baby
Brigitta Muntendorf: Keep Quiet and Dance
Hasan Hujairy: Nosebleed
Dirar Kalash: Al-Hamza : Wasl / Qata' UROPFØRELSE

 

Koncerten er del af Manassatsamarbejdet - et samarbejde mellem KLANG, Athelas og Cairo Contamporary Music Days. Manassat er bl.a. støttet af Arab Fund for Arts and Culture


Medvirkende

Kamilya Jubran

Hossam Shehata

Alexandra Hallén

Sherif el Razzaz

Mohammed ArafaProgram